dimecres, 20 de setembre del 2023

Noceà vol. 2. Hola Avatar!

Títol: Noceà vol. 2. Hola Avatar!
Títol original: Nocéan vol. 2 Allô Avatar!
Autors: Ricard Efa (guió i dibuix) i Isàvena Comeras (color)
Correcció de: Maria Camps i Edgar Cotés
Publicat per: Mai Més, setembre de 2023
Format: Cartoné - 24 x 32 cm - 56 pàgines - Color
Preu: 17,95 €






Mai Més
és una editorial especialitzada en literatura fantàstica que en el seu catàleg hi trobem novel·les de Terry Pratchet o la cèlebre Dune de Frank Herbert. El novembre de 2021 va iniciar la seva línia de còmic de temàtica fantàstica i ciència-ficció. 

El passat març es va publicar el seu quart còmic, el primer volum de Noceà, titulat Atari & Tika, la nova obra de Ricard Efa, de qui el 2018 ja vam poder gaudir d'un còmic seu en català, Sola, publicat per Norma Editorial, sent-ne el dibuixant.  Amb aquest primer volum, és el guionista, el dibuixant i el colorista.

Pel segon volum, no hem hagut d'esperar-nos gaire, i és que Hola Avatar!, tal com es titula, ens ha arribat aquest setembre, fent-lo coincidir amb la 41 Setmana del Llibre en Català, on va tenir lloc la seva presentació. En aquesta ocasió, Isàvena Comeras agafa el relleu als colors.

Mai Més en va informar de la seva publicació per aquest setembre durant la seva Quarta Mai Més Conference que va tenir lloc el passat juny, juntament amb dos còmics més.

En futur, el nivell de l'oceà ha pujat tant que ha canviat el perfil d'Europa tal com el coneixem ara. L'oceà, completament contaminat, que se li ha negat la seva antiga condició del lloc de vida exuberant, ha estat rebatejat com a Noceà. Però no només les grans masses d'aigua n'han sortit perjudicades per les nostres activitats, el planeta sencer, la Terra, també. Com a conseqüència tot es va desestabilitzar, comportant migracions massives de persones buscant un lloc millor per viure davant, la pol·lució, onades de calor i de fred. Però aquests moviments poblacionals també van comportar violència per aconseguir refugi, aigua i tot el més bàsic. Els governs van ser capaços de fer-hi front, i enlloc seu, una coalició de grans corporacions es van unir per formar Systema, per així poder continuar controlant els recursos i, per tant, la gent. Però davant d'aquest poder fort, diversa gent s'hi oposa.

En el primer volum, els camins de l'Atari i la Tika es va creuar amb motiu d'un moviment revolucionar i opositor a Systema. Amb motiu d'això, ara viuen juntes acollides per l'àvia adoptiva de l'Atari, esdevenint una peculiar família de tres. Però malgrat l'estricte control de Systema, elles dues són privilegiades, de tenir un lloc a que anomenar casa. Són molts els nens que viuen com a rodamons, invisibles per Systema. I en trobar-se elles dues un nen mort en carreró sense que la policia tingui gens d'interès en esbrinar que ha passat, l'Atari i la Tika, començaran a investigar pel seu compte, descobrint que el cas d'aquest nen no és un fet aïllat, i que tot sembla que estigui relacionat amb un peculiar videojoc de realitat virtual molt popular entre la canalla. Un joc que a pesar del que pugui semblar, té una part molt més fosca i tèrbola del que es podien imaginar.

Noceà  és una sèrie en la qual es reflexiona sobre temes ecològics, polítics i socials, dit d'una altra manera una distòpia, on un aparell totalitari domina la societat, en un món fortament alterat ambientalment, on li hem negat a la Terra ser un planeta blau.

En aquest segon volum de Noceà, coneixem algun aspecte més d'aquest món, alhora que se'ns revelarà qui és la Tika, i més en coneixem el nom del seu tercer volum titulat Fissures, que l'esperem de cara al 2024.