Autors: Diversos
Publicat per: Editorial Finestres, agost de 2023
Format: Rústica amb solapes - 17 x 24 cm - 120 pàgines - Color
Preu: 24 €
El passat abril de 2022, el diari Ara va convocar la tercera edició del Premi Ara de Còmic en Català, amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració d'Editorial Finestres, agafant el relleu de Norma Editorial, amb l'objectiu de potenciar la presència de la llengua catalana en els nous gèneres de no-ficció que estan sorgint en el còmic adult.
A mitjan novembre de 2022 es van anunciar les dues obres finalistes,
tenint l'acte d'entrega del premi a finals d'aquell mes. Els homes són llops de Glàfira Smith fou l'obra guanyadora i l'altra obra finalista fou Big Bang de Roberto Massó i Jordi Carrión.
Cal mencionar que Glàfira Smith ha participat des de la primera edició. En aquella primera, la seva obra Secrets de mare fou al primer Vinyetari. En la segona edició, la seva obra Camuflatge va rebre una menció honorífica, recollida en el segon Vinyetari. I finalment la persistència ha donat els seus fruits, i ara en aquesta tercera edició n'ha esdevingut la0 guanyadora amb Els homes són llops.
De
totes les obres rebudes, se n'ha fet una selecció que juntament amb
les dues mencionades, formen part del tercer volum recopilatori que Editorial Finestres ha publicat a finals d'agost de 2023. Vinyetari 3. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català
és el resultat final d'aquesta selecció que ens presenta l'obra
guanyadora, la segona finalista i sis obres més, o
sigui un total de vuit historietes sorgides d'aquesta tercera
convocatòria del Premi
Ara. El qual s'ha publicat per ser present i presentar-se en aquesta nova edició de la Setmana de Llibre en Català que té lloc del 8 al 17 de setembre d'enguany.
Vegem les vuit historietes breument tot seguit.
- Els homes són llops, de Glàfira Smith (Obra guanyadora): Un relat sobre violència sexual que va viure l'autora en pròpia pell a Irlanda en un trajecte en taxi per part del conductor.
- Big Bang,
de Roberto Massó i Jordi Carrión (Obra finalista): Se'ns presenta una aproximació als orígens de cosmisme rus de principis del segle XX, a través dels seus pioners.
- Les dues morts de Tsutomu Yamaguchi, de Raül Balen i Alejandro C. Santana: Ens presenten en Tsutomu Yamaguchi, japonès que va sobreviure a les bombes nuclears de Hiroshima i de Nagasaki, però també el temps, ja que va morir als 93 anys, el gener de 2010. Està basada en el documental Twice the extraordinary life of Tstutomu Yamaguchi.
- El cinquè miracle,
de Pep Boatella i Martí Sales: Recorrem la vila de Gràcia per homenatjar el músic i escriptor Víctor Nubla (juliol de 1956 - març de 2020).
- Contar el món com si fos una xabola,
de Pere Joan: Un relat gràfic sobre quina és la millor manera de representar el món, sigui fictici o real, que l'autor representa com una xabola.
- Xerric,
de Sergi Moreso: Autor que ja coneixem dels dos primers Vinyetaris amb Verdura (2021) i Invasors (2022), en aquesta ocasió ens parla de l'autèntica cuina catalana, en una historieta situada durant l'Exposició Universal de Barcelona de 1888.
- Temps profund,
de Gerard Nel·lo: Una història que reflexiona sobre l'evolució de la vida en el nostre planeta.
- Precària,
de Rosa Codina: Testimoni en primera persona sobre com és de difícil guanyar-se la vida sent autora de còmic.
Historietes
de tota mena, cada una amb els seus estils de dibuix i colors, cada una
amb base real. Amb algunes riurem, d'altres ens
colpiran, algunes basades en fets i personatges reals, en alguns casos
aliens als autors, i d'altres del provinent del seu respectiu ambient personal. Historietes de no-ficció per tots els gustos, creades per
autors de tota mena.
A principis de maig d'enguany es va anunciar la quarta convocatòria del Premi Ara de
Còmic en Català, que finalitza el pròxim 17 de setembre. Data a partir del qual, tocarà escollir-ne una obra guanyadora, seleccionar-ne les millors i així recopilar-les per un quart Vinyetari que també serà publicat per Finestres el 2024.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada