dimecres, 6 de setembre del 2023

Ombres de colors

Títol: Ombres de colors
Autor: Oriol Malet, i pròleg de Triquell
Publicat per
: Editorial Comanegra, agost de 2023
Format
: Cartoné - 64 pàgines - 17 x 24 mm - Color
Preu
: 16 €



Tothom en la seva vida estudiantil, especialment en l'etapa de secundària, tenint en compte el context de l'obra de què toca parlar, ha conegut allò que anomenem mal estudiant, que no confondre amb mala persona. D'aquests n'hi ha de tota mena, aquells que freguen com poden l'aprovat i d'altres que ni s'hi esforcen. Aquests darrers són aquells que es contraposen al que coneixem com a estudiants modèlics i, per tant, no fer els deures i suspendre formen part dels seus currículums estudiantils. I aquests són els alumnes que en acabar, com sigui, la secundària, acostumen a deixar els estudis, i ja no passen a batxillerat.

Aquest segurament és el retrat típic del què ens podem trobar, o això és el que ens podem pensar. En realitat tot és molt més complex i,  per tant, cada "mal" estudiant és un cas amb els factors que hi influeixen.

En aquest retrat típic he escrit que aquests alumnes acaben, com sigui, la secundària, però n'hi ha que ni això, molts ni obtenen el graduat d'estudis obligatoris ni que sigui amb els mínims dels mínims. L'abandonament escolar és doncs un fet que és majoritàriament invisible en la nostra societat, i si en coneixem algun cas, molt sovint en culpabilitzem l'alumne prou, sense tenir en compte tot allò que el rodegen i influeixen i sense qüestionar-nos tampoc si el Sistema funciona com pertocaria. Molt sovint el que els hi manca a aquests alumnes, és una segona oportunitat per trobar el seu camí en aquesta complexa vida.

L'abandonament escolar doncs és que el que ens mostra Oriol Malet a Ombres de colors, el seu tercer còmic i el primer solitari, on ens presenta l'estudiant anomenat Cris que no sap quin és el seu camí, però gràcies al seu talent en el dibuix podrà posar colors a les ombres que l'envoltaven. Així doncs, a través de Cris coneixerem alguns exemples sobre abandonament escolar, tot explicant-nos que les seves causes són ben diverses, i per tant la lluita contra l'abandonament la fa més complicada.

Al final del llibre, Oriol Malet ens explica d'on va sorgir la idea de la creació d'aquest llibre i com l'ha desenvolupat, alhora aprofundint una més en aquest afer. És la Fundació Bofill qui impulsa accions per combatre l'abandonament escolar prematur, i és la seva iniciativa Zero Abandonament la que acull aquest còmic que ara tenim a les nostres mans.

Així, Oriol Malet amb Ombres de colors ens mostra d'una manera molt clara entre ombres i colors que és l'abandonament escolar, sent un dels reptes no només educatius sinó també socials més rellevants d'avui en dia, i facilitant que en siguem una mica més conscients i posant-hi llum i color.

De mica en mica, la col·lecció Comanegra Comics, justament dirigida pel mateix Oriol Malet, va creixent amb diverses obres de no-ficció, com aquesta mateixa, la qual pròximament s'hi afegirà Stanley Greene: una vida a pèl de JD Morvan i Tristan Fillaire.