dimarts, 24 d’abril del 2012

Joc de trons 1. El còmic

Títol Original: A Game of Thrones #1-6 USA
Autors: George R. R. Martin, Daniel Abraham (Adaptació) i Tommy Patterson (Dibuix)
Publicat per: Grup 62/Estrella Polar, abril 2012.
Format: Cartoné, 176 pàgines, Color
Preu: 14,95€

En una terra on els estius poden durar dècades i els hiverns tota una vida, està a punt d’esclatar el conflicte. El fred s’acosta, i a les estepes del nord, a Hivèrnia, forces sinistres i sobrenaturals esperen rere el Mur que protegeix el reialme.


Cançó de gel i foc de George R. R. Martin és la saga literària de fantasia i èpica per excel·lència en aquests moments, principalment degut a la seva adaptació televisiva de la cadena HBO, de la qual ja s'ha estrenat la seva segona temporada, però que servidor encara no n'ha vista cap episodi, ja arribarà. Ara per ara estic centrat en el tercer llibre de la saga, Tempesta d'espases, del qual ja he superat l'equador. Però parlant d'adaptacions, tal com ja havia comentat, aquest mes d'abril Grup62/Estrella Polar ha publicat el primer volum recopilatori de l'adaptació en còmic de la saga, de el qual espero que l'edició catalana tingui continuïtat.

Tractant-se d'una adaptació de la novel·la i no de la sèrie de televisió, el dibuixant té doncs plena llibertat per decidir els aspectes dels personatges que ens imaginem quan llegim el llibre, però és possible que alguns personatges puguin coincidir en aspecte, cosa que mostraria la fidelitat d'ambdues adaptacions vers la font original.
En aquest volum és recull els primers compassos del primer llibre, Joc de Trons, els fonaments de tot el que esdevindrà el daltabaix el que és veurà immers els Set Regnes de Westeros.
Així doncs el volum que tenim a les mans està basat en el volum recopilatori original que inclou els 6 primers números. Per tenir-ne una idea del que adapta respecte el llibre, ho esquematitzo tot seguit :

Número 1 inclou: Pròleg, Bran (1), Catelyn (1) i Daenerys (1)
Número 2 inclou: Eddard (1), Jon (1) i Catelyn (2)
Número 3 inclou: Arya (1), Bran (2), Tryion (1) i Daenerys (2)


Número 4 inclou: Jon (2), Eddard (2), Tyrion (2), Catelyn (3)
Número 5 inclou: Sansa (1), Catelyn (4), Eddard (3), Bran (3)
Número 6 inclou: Jon (3), Eddard (4), Daenerys (3)


 Portada de l'edició original del primer volum recopilatori que inclou els números 1 a 6. Per la edició catalana d'aquest, s'ha utilitzat la portada del primer número.

La idea és adaptar tot el primer llibre en 24 números de 29 pàgines cada un, i aquests recopilats en 4 volums. Fins al moment s'han publicat 7 números, i evidentment el primer recopilatori.

Parlant de la traducció he trobat algunes diferencies entre el llibre i el còmic, en les seves respectives versions catalanes. Seguidament les exposo, primer la versió del llibre i segon la del còmic:
Dida Vella - Vella Tata; Banderer - Abanderat; Matareis - Mata-reis; Rei Foll - Rei Boig; Mestre - Maester; Lady - Dama (lloba de la Sansa); Fortalesa Roja - Castell Vermell/Fortalesa Vermella; Hodor (H sonora, no apostrofat) - Hodor (H sorda, apostrofat); Barristant l'Ardit - Barristant el Valent.

En conclusió, aquesta adaptació destaca per la fidelitat a l’obra original, agradant doncs tant als seguidors de l'obra original com també els de la sèrie. Per als novells, pot ser una bona entrada en aquest món de lluites, traïcions, embolics i personatges de tot tipus.



Font portades originals: Dynamite