dijous, 5 d’abril del 2012

Xoc de reis (Cançó de gel i foc 2)

Títol: Xoc de reis
Títol original: A clash of kings (1998)
Autor: George R. R. Martin
Publicat per: Alfaguara Juvenil, desembre 2011
Format: Rústica amb solapes, 15x23cm, 880 pàgines
Preu: 25€

Després d'acabar Joc de trons, el primer llibre de la saga Cançó de gel i foc, vaig començar amb la lectura de Xoc de reis, el segon llibre, el qual hi he estat endinsat aquestes 3 últimes setmanes, més o menys, acabant-lo aquest dimarts, mitja hora abans del Barça-Milan.

Situem-nos.
L'accidentada mort del Rei Robert i la posterior execució de l'Eddard Stark, els Set Regnes de Westeros es veuen immersos en una guerra pel Tron de Ferro.

Seran 5 reis amb tots el seus cavallers, soldats, etc. qui es disputaran i lluitaran pel tant desitjat Tron. Aquests són: primer en Joffrey Baratheon, el suposat hereu legítim del Tron, fill del difunt Robert i la Cersei; els dos germans d'en Robert, per una banda, l'Stannis Baratheon, i per l'altra banda en Renley Baratheon. El quart en discòrdia és en Robb Stark, conegut com el Rei al Nord, fill del difunt Eddard Stark i la Catelyn de la Casa Tully. En Robb però el que realitat ell vol es separar els dominis d'Hivèrnia i les Terres del Trident dels Set Regnes, i governar aquests territoris per la seva banda. I el cinquè en disputa o més aviat cinquena, és la reina Daenerys Targaryen, l'última descendent viva i filla de l'antic rei Aerys II, el qual va ser destronat per en Robert. Però la Daenerys no és a Westeros si no que continua sent a a les terres de l'altra banda del mar Estret.

Cal afegir a més a més que al principi del Xoc de reis, apareix un cometa rogenc, el qual cada facció l'interpretarà al seva manera. I afegint que en el transcurs de les pàgines, hi sorgirà una rebel·lió important que afectarà durament un territori rellevant de Westeros, ara també comença a agafar rellevància les terres d'Enllà del Mur, i sense oblidar les intrigues i les maquinacions dels personatges, el merder està ben servit.

Els narradors de Xoc de reis
Amb la baixa de l'Eddard, als grup de narradors del primer llibre s'hi afegiran dos més. Serà doncs amb els ulls de 9 personatges qui coneixerem els fets que passen a Westeros i a l'altra banda del mar Estret. 

- Amb la Catelyn voltarem per Aigüesvives i altres terres del sud de Westeros, amb ella, retrobarem en Renley com a Rei i la part de la seva cort.
- Amb la Sansa presonera a Port Reial, continuarem maleint el desgraciat mocós d'en Joffrey, si més no jo.
- La petita Arya viurà aventures per les terres dels rius, principalment al castell de Harrenhal, i les viurà juntament amb un bastard d'en Robert, en Gendry.
- Amb el petit Bran, somiant o no, ens situarem a Hivèrnia, coneixerem nous personatges i fets importants per Hivèrnia.
- Amb en Jon Neu i juntament amb d'altres germans negres ens endinsarem a les terres d'Enllà del Mur.
- En Tyrion és un Lannister, però tot i així és sublim. Com a Mà del Rei provisional, farà tot tipus de maquinacions, llàstima que al final del llibre acabi malament.
- La Daenerys la tenim situada a les terres de l'altra banda del mar Estret i aliena a Westeros. No tindrà tant protagonisme, però anirem coneixent el seus tres dracs.
- Introduïm en Theon Greyjoy, hereu de les Illes del Ferro, i fins ara pupil del difunt Eddard Stark, i que ara tindrà un paper molt important
- I l'altre nou és en Davos Seaworth, un antic contrabandista, ara cavaller al servei de l'Stannis Barathon. Amb en Davos doncs coneixerem aquest rei, apareixent per primer cop ara, i també a la seva sacerdotessa roja, la Melisandre d'Asshai.  

Després de la lectura.
Un cop vaig haver acabat, havent-hi merder per totes bandes, i més concretament respecte a un territori en concret, em va venir al cap el final del Llibre 2 Terra d'Avatar: L'últim mestre de l'aire. 

L'edició en català.
Hi continua l'absència d'un índex, i tenint el tercer llibre, sembla que serà el normal. Hi continua havent-hi algun que altre error tipogràfic, algun equivocant-se en alguna toponímia "semblant". Però ara sí, tenim mapes, 4 en concret: El Nord, el Sud, Enllà del Mur i Port Reial. I l'apèndix inclou els 5 reis i les seves corts i les altres Cases majors i menors. 


I ara toca Tempesta d'espases, la tercera part de Cançó de gel i foc, que el tinc justament des del dimarts.