diumenge, 28 de maig del 2017

Jordi Badia, l'alcalde de Calaf, deixa la presidència del Consorci de l’Alta Anoia

El plenari de l'ens s'ha oposat al projecte per poder tancar-lo perquè sigui la Mancomunitat de l'Alta Segarra la que assumeixi les seves polítiques. Aquest era el mandat principal de l'alcalde quan va assumir el càrrec el juliol de 2015

 


L'alcalde de Calaf, Jordi Badia, ha presentat la seva dimissió com a president del Consorci per a la promoció de l'Alta Anoia. La renúncia arriba després que el plenari no hagi aprovat la seva proposta de liquidació del deute, que seria possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, i que alhora permetria tancar aquest ens supramunicipal. L'objectiu era que la Mancomunitat de l'Alta Segarra assumís totes les funcions que fins al moment ha desenvolupat.

Badia assegura que el “Consorci no és viable econòmicament” tant pel deute que arrossega, d'uns 260.000 euros, com per la manca de “capacitat de generar ingressos més enllà de les subvencions ja que no pot cobrar taxes ni impostos”. Aquesta és la diferència principal amb la Mancomunitat de l'Alta Segarra que sí que pot generar recursos econòmics per ella mateixa.

A principis d'aquesta setmana, Jordi Badia havia aconseguit el compromís de la Diputació de Barcelona per obtenir una subvenció de 150.000 euros que serviria per liquidar el deute del Consorci. A més del deute, aquest ens té unes despeses estructurals d'uns 50.000 euros anuals.

L'altre argument al·ludeix a la racionalització dels recursos públics ja que l'alcalde de Calaf considera que és “excessiu disposar en el territori de dos ens supramunicipals. Amb un n'hi ha més que suficient”. A més, segons la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) el Consorci de l'Alta Anoia queda adscrit a l'Ajuntament de Calaf i Badia no estaria disposat a que fos el consistori calafí qui hagués d'assumir el seu deute.