dimecres, 24 de maig del 2017

Josep Maria Beà. El hombre de los mil estilos

Autor: Josep Maria Beà
Col·lecció: Todo Beà núm. 2 
Publicat per: Trilita Ediciones, febrer 2017.
Format: Cartoné, 256 pàgines, 240 X 320 mm, B/N
Preu: 38€

El magnífic resultat de l'edició definitiva de Historias de Taberna Galáctica (novembre de 2016) d'en Josep Maria Beà, va donar a lloc l'oportunitat a que Trilita Ediciones donés el vist-i-plau per realitzar un altre llibre del mateix autor. 

Aquest estaria dedicat a la obra que Beà va crear sota el seu pseudònim Sánchez Zamora. Però en Josep Maria Beà al llarg de la seva carrera va utilitzar diversos pseudònims i juntament amb aquests també diversos estils per adaptar-se a les necessitats d'allà on publicava com també del moment. Per tant aquest llibre recopila les múltiples i variades creacions d'aquest autor multi-identitari, i per tant tal com prou bé es justifica en el pròleg, es ben encertat el seu subtítol: "L'home dels mil estils". 

Vegem com es distribueix el contingut d'aquest llibre, dividit en diferents apartats segons el pseudònim utilitzat. Així doncs comencem per les obres publicades sota el pseudònim Sánchez Zamora i aquelles també del mateix estil però publicades sota el seu nom real.  Aquest pseudònim neix per la necessitat d'omplir pàgines per al revista Rambla.

Tot seguit en trobem amb les obres sota el nom Norton. Aquest va ser utilitzat per realitzar historietes de contingut eròtic-satíric durant la Transició.    

Seguidament ens trobem amb les obres creades sota J.M. i Tito, els quals van ser utilitzats per les historietes d'humor publicades a la revista Rambla de 1982 a 1984. 

Sota el nom Las Percas va experimentar amb tècniques de realisme fotogràfic. 

Amb els pseudònims A. Sala, E. Morera, Valls, Vic i Pere Calsina va dibuixar tota una sèrie de pàgines, de diferents estils i normalment amb temàtica còmico-satírica destinades a omplir els forats deixats a les seves revistes degut a les baixes del seu equip habitual de dibuixants. 

Aquest volum es completa amb un recull d'aquelles obres publicades sota el seu propi nom però realitzades sota diversos estils i temàtiques. 

I finalment hi ha un apartat de "materials addicionals" en el qual s'hi fa un repas breu de la trajectòria professional d'en Josep Maria Beà des dels seus orígens a Selecciones Ilustradas de Josep Toutain fins als seus darrers treballs.

Sense dubte una magnífica edició que recull gran part de l'obra d'un magnífic autor com és en Josep Maria Beà, que complementa perfectament amb la ja mencionada edició definitiva de Historias de Taberna Galáctica.