diumenge, 2 de juny del 2024

Radiant vol. 1

Títol: Radiant vol. 1
Títol original: Radiant
Autora: Tony Valente
Traducció de: Mireia Porta Arnau
Publicat per: Editorial Base, abril de 2024
Format: Rústic amb sobrecobertes - 11,5 x 18 cm - 176 pàg. - B/N i Color
Preu: 9,40 €








Tal com vam saber el juliol de l'any passat per fonts alienes, es va anunciar que Editorial Base afegiria al seu catàleg de còmic en català, el manga francès (manfra) Radiant de Tony Valente, publicat originalment per Ankana.

En un inici estava prevista la sortida dels dos primers volums el novembre de 2023, però es va ajornar mes rere mes, fins que van sortir a la llum l'abril d'enguany.

Base que compta amb un catàleg de còmic francobelga, entre els seus diversos títols tenim Els Barrufets o Marsupilami, de mica en mica l'ha anat ampliant amb títols més moderns com Els infants de la Resistència, Elles o l'acabada d'estrenar Emma i Caputxina. De producció catalana cal destacar la recuperació de Les aventures d'en Pere Vidal, havent tret el seu primer volum, o bé la publicació de Coratge, de la qual recentment han tret el segon i darrer volum.

Així doncs, amb la publicació de Radiant, es diversifiquen amb la publicació de manga, encara que sigui francès, per tant, europeu, tenint-lo no té res a envejar a qualsevol manga japonès. Tot i que és inevitable que relacionem manga amb el Japó, és inevitable que molts i molts autors d'altres racons del món s'hagin impregnat d'aquesta essència i en conseqüència des de fa força anys tinguem mangakes no japonesos. I en Tony Valente és un d'aquests. 

Radiant, com he dit al principi està sent publicada per l'editorial francesa Ankana, per tant, encara en curs, havent-se estrenat el juliol de 2013 i constant fins al moment de 18 volums.

És un manga que ha traspassat fronteres, sent el Japó el primer país estranger a publicar-s'hi, l'agost de 2015. També es publica en castellà, alemany, italià, anglès a diversos països anglòfons, i portuguès, primer al Brasil i des d'aquest any també a Portugal. Enguany també doncs ens ha arribat en català, esdevenint tota una sorpresa.

La història de Radiant s'emmarca en allò que considerem un típic shônen: un protagonista jove immers en una sèrie d'aventures amb un objectiu en ment, i amb els corresponents moments d'humor.

En Seth és un jove aprenent de bruixot que viu a la regió de Pompo Hills, acollit sota la tutela de l'Alma.  Com tots els bruixots del seu món, és un infectat, és a dir, és tot aquella persona que sobreviu després d'haver entrat en contacte amb els nèmesis, unes criatures que cauen del cel que contaminen i exterminen tots els qui entren en contacte. Molts moren, però aquells que sobreviuen, els anomenats infectats, patiran canvis siguin físics o psíquics. En el cas d'en Seth doncs li surten unes banyetes. Aquesta immunitat als nèmesis, fa que decideixi ser-ne un caçador. Però a més té un objectiu molt clar, i es recorre el món per trobar allò tan misteriós anomenat Radiant, el que es creu que és l'origen d'aquests monstres anomenats nèmesis.

Però per complir aquesta missió, deixarà la companyia de l'Alma, però no estarà tot sol gaire temps. Aviat farà equip amb dos bruixots més en Doc i la Mélie, començant a viure noves aventures a mesura que va millorant com a bruixot.

Però ser bruixot al seu món, està gens ben vist. Aquells que no ho són els consideren monstres, fins i tot pitjors, que els nèmesis, i a més estan  estrictament controlats per l'organització anomenada Inquisició, i a més en l'ús del Fantasia, o sigui la màgia, per realitzar els conjurs, en Seth a més té una particularitat que el posarà sota l'estricta vigilància de la Inquisició. Així doncs, aquest viatge cap al Radiant no serà pas un viatge de plaer.

Sobre la nostra edició, és rústica amb sobrecobertes i amb lectura oriental. Com s'aprecia per les cobertes, cada volum té el seu color particular, taronja en el primer i blau en el segon, i així s'espera en els següents volums. A més les primeres pàgines inicials són a tot color, i la primera a doble pàgina, ens mostra els personatges més rellevants del corresponent volum, així passa en aquests dos primers volums. Per tot això, l'edició té molta qualitat. 


De la traducció al català, sense desmerèixer la feina de la traductora, la Mireia Porta, ja que he observat que hi ha una bona riquesa lingüística, tant en paraules com en expressions, o fins i tot la manera de mostrar els parlars d'alguns dels personatges; de vegades certes frases i construccions grinyolen una mica, les quals s'haurien pogut escriure d'alguna altra manera i fossin més entenedores. És la meva percepció, però en general podem estar satisfets.
 
A més aquests dos primers volums, presenten material extra. Així en el primer volum, en Doc, un dels bruixots protagonistes ens explica i amplia diferents aspectes del món de Radiant, i en el segon s'hi ha publicat bruixots creats pels fans a partir de concursos que van tenir lloc al seu dia a França. Així i tot, des de l'Editorial Base animen els lectors de l'edició catalana a què enviïn els seus dissenys a radiant@editorialbase.com, i així els publicaran a les seves xarxes.

Curiosament, tota la bona feina que hi ha en aquests dos primers volums en l'aspecte físic, es contrasta amb la quasi nul·la difusió per part d'Editorial Base. Sort se n'ha tingut dels divulgadors i creadors de contingut els quals n'han fet ressò, com és el cas de ComiCat, del qual en sóc membre. Això sí, ha estat una bona estratègia el llançament simultani dels dos primers volums, que així et permet arrelar-te millor i a més profunditat en aquesta història. Cal mencionar que aquesta edició compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya tal com s'indica a la pàgina de crèdits.

Tenint uns quants volums per endavant, de moment si no hi ha res que ho impedeixi, s'espera la sortida dels volums 3 i 4 pel 17 de juny.