dissabte, 22 de juny del 2024

Capablanca Llibre Primer: A cara o creu

Títol original: Capablanca volumen uno: A cara o cruz
Autor: Joan Mundet
Traducció de: Joana Zoyo
Publicat per: Cascaborra Ediciones, març de 2024
Format: Cartoné - 72 pàgines - 20 x 27 cm - Color
Preu: 17 €






Fou un novembre de 2016 que Amaníaco Ediciones va publicar A cara o cruz, el primer llibre de la llavors nova sèrie de còmics d'en Joan Mundet, Capablanca. Quasi un any després, l'octubre de 2017, va publicar-se la seva edició en català, A cara o creu. Els dos anys següents, el 2018 i el 2019, van sortir els següents volums de la sèrie, Dues morts i El pou de l'oblit, dels set que té la col·lecció. Malauradament, però aquests tres foren els únics que van sortir en català, quedant la sèrie inconclusa.

Capablanca vol. 1: A cara o creu
Amaníaco, octubre de 2017

Però enguany, amb el pdf de novetats de maig d'ECC Ediciones (publicat el febrer), s'hi anunciava una nova edició de la sèrie, sent aquesta publicada a tot color, tal com originalment es va concebre, en cartoné, en catorze volums, o sigui, els set originals dividits en dos, i recuperant el català. I pesar d'estar anunciada al pdf d'ECC, l'editorial encarregada de publicar-la seria Cascaborra, ja que ECC n'és la distribuïdora. Finalment, el passat març, es va publicar el primer volum d'aquesta edició, anomenant-se justament A cara o creu com el primer volum original.

En aquest primer llibre de Capablanca, coneixerem en Joan Muntada un jovenet de principis del segle XVII, o sigui dels primers anys del 1600, que viu a Llacera, un antic terme del Vallès.

En Joan, a causa dels fets que van donar lloc al seu naixement, té mala relació amb els seus germans grans, especialment amb en Sebastià. La seva vida farà un gir inesperat amb l'arribada del cavaller castellà, Don Rodrigo de Ucero, que no és qui diu ser, per establir-se al castell de Pera, esdevenint el jovenet el seu servent.

Havent mencionat el marc temporal en què se'ns situa la història de Capablanca, aquella època era coneguda especialment pel bandolerisme, tal com ja es mostra en aquest llibre. Segons sembla un tal Joan Muntada de l'època va esdevenir bandoler de l'escamot d'en Pere Rocaguinarda, i que, per altra banda, n'hi va haver un altre de molt popular però alhora llegendari conegut per Capablanca. A partir d'aquí, ens podem imaginar que en Joan Mundet els farà convergir, i així el jovenet que hem conegut en aquest primer llibre serà qui esdevindrà el llegendari bandoler.

Per altra banda, aquesta nova edició, cada volum, inclourà un apèndix, amb informació extra. En aquest primer llibre, en Joan Mundet, ens parla de com va concebre el seu personatge, abans que finalment se'n publiqués el seu primer volum.

Però com a punt negatiu, aprofitant que se'n feia una nova edició, s'hauria pogut aprofitar l'ocasió per corregir les errades en els textos, cosa que no ha passat, per això ho menciono, però a més, el text de l'apèndix, aquest nou, també n'hi ha uns quants. Malauradament, no hi ha hagut cap mena de correcció. 

I tornat al principi, com he dit, els set volums originals s'han dividit en dos. Això ha comportat que en Joan Mundet, hagi hagut de dibuixar set noves portades, com també crear set nous títols. I això ja és el que veiem en el segon volum d'aquesta nova edició, que correspon a la segona meitat del primer volum original. I és que aquest nou segon llibre de Capablanca, es titula Un entremès breu, sent novetat d'aquest juny, havent sortit el passat dijous 19. Així la seva periodicitat serà trimestral. El tercer l'esperem per l'octubre.

Capablanca Llibre Segon: Un entremès breu
Cascaborra Ediciones, juny de 2024