diumenge, 23 de juny del 2024

Presentada la Revista Alta Segarra

Aquests darrers dies corria per les xarxes la presentació de la Revista Alta Segarra, impulsada pel Grup Impulsor Alta Segarra (GIALSE), que va tenir lloc aquest passat divendres 21 de juny al Consorci de l'Alta Anoia dels Prats de Rei. Encuriosit, hi vaig assistir.

Cal mencionar que els Prats de Rei és on es va originar el topònim Segarra, ara fa uns 2500 anys, per tant, era el lloc idoni per fer-hi la presentació de la revista.



Reprodueixo la nota de premsa que des de GIALSE també van difondre: 

Revista Alta Segarra, la veu d’un territori que vol esdevenir comarca

Neix la Revista Alta Segarra, per explicar el que passa en les poblacions que formen el que ara és la Mancomunitat de l'Alta Segarra: Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera. Set pobles que integren un territori amb identitat pròpia i amb una realitat -social, econòmica i històrica- compartida que, de moment, no disposa d’una administració comarcal pròpia.

La Revista Alta Segarra apareix amb la voluntat de reflectir aquesta realitat i de reforçar aquest fet identitari en un moment en què la societat civil altsegarrenca torna a reivindicar la comarca de l’Alta Segarra.


És un projecte que neix des de la societat civil, amb el suport de la Mancomunitat de l'Alta Segarra, com a mitjà per difondre, mostrar i reivindicar la comarca no reconeguda de l'Alta Segarra. Manllevant el títol del llibre del verduní Guiu Sanfeliu (Els imprecisos límits de la Segarra), si els límits la Segarra (històrica o gran) són imprecisos, també ho són els de l'Alta Segarra, que podria més extensa, que la formada pels set municipis de la Mancomunitat.

L'acte el va obrir el pradenc Jordi Segura, també col·laborador de la revista; va continuar el castellfollitenc Albert Fiblà, el director de la revista; van continuar na Sílvia Vila,  na Pia Clotet i en Josep Maria Solà, redactors de la revista i naturals de Calaf, i l'acte més institucional fou clausurat per l'alcaldessa dels Prats de Rei, na Carla Casas.



Tot seguit va tenir lloc l'espectacle Amics, a càrrec de Dafins Balduz i Anna Borrego, un elogi a l'amistat barrejant cançó, text i humor. Les rialles dels espectadors es van fer sentir al llarg de l'espectacle. Us el recomano val molt la pena.


Així ves va presentar la Revista Alta Segarra, en el qual hi trobarem una mica de tot, des d'història, entrevistes i opinió, com també els actes culturals que aquest estiu, acabat d'estrenar, podrem gaudir al llarg dels set municipis que conformen la Mancomunitat de l'Alta Segarra.