dimecres, 19 de juny del 2024

Power Rangers vol. 2

Títol: Power Rangers  vol. 2
Títols originals: Power Rangers #5 - 8 + Power Rangers Unlimited: Edge to Darkness
Autors: Guió: Ryan Parrot. Dibuix: Francesco Mortarino amb assist.de Simona de Gianfelice (cap. 5) i Gilbey Ibarra (cap. 8), i Simone Ragazzoni (cap. 8). Color: Raúl Angulo, amb assist. de José Enrique Fernández, i Igor Monti amb assist. de Sabrina del Grosso (cap.6).
Portada de Matteo Scalera, amb assist. de Moreno Dinisio. 
Dissenys de Drakkon Salvatge, Astronema i Ecliptor per Dan Mora. 
Al filo de la Oscuridad - Guió: Frank Gogol. Dibuix: Simone Ragazzoni. Color: Igor Monti, amb assist. de Sabrina del Grosso
Traducció per: Ariel Abinati
Publicat per: Moztros, abril de 2024
Format: Cartoné - 17 x 26 - 160 pàgines -  Color
Preu: 23,90 €



Havent finalitzat la primera fase de publicació dels còmics de les sèries Mighty Morpin Power Rangers i Go Go Power Rangers el passat novembre de 2023, Moztros no va tardar gens a estrenar la segona fase, la qual està formada per les sèries Mighty Morphin i Power Rangers, de les quals el primer volum de Mighty Morphin fou novetat de desembre de 2023, i el de Power Rangers, aquest gener de 2024.

Aquesta nova era de còmics dels coneguts superherois americans es va estrenar el 2016 per Boom! Studios amb les sèries Mighty Morphin Power Rangers i Go Go Power Rangers amb les quals es va modernitzar i redefinir des dels seus fonaments l'univers dels Power Rangers, millorant-lo i transformant-lo per sempre. Amb la finalització d'aquestes dues sèries amb els respectius capítols 55 per MMPR i 32 per GGPR, en els quals molts dels esdeveniments es combinen números de les dues sèries, es tanca una primera fase, que dóna lloc a aquesta segona, que tal com he mencionat té lloc amb les capçaleres Mighty Morphin i Power Rangers, totes dues constant de 22 capítols, havent-se estrenat originalment el novembre de 2020 i finalitzant-se l'agost de 2022. En la primera seguirem les aventures dels Power Rangers de la Terra i en la segona, les aventures dels Omega Rangers.
 
Moztros publicarà les dues sèries alternativament, fins als seus volums números 6, els darrers de les dues sèries.

Aquest segon volum de Power Rangers, ens trobem del capítol cinquè al vuitè, més el capítol extra Al filo de la Oscuridad.

Amb la intenció d'enfrontar-se als éssers coneguts com a empíreals, s'ha format un estrany equip entre els Omega Rangers i en Drakkon. Trobant-se al planeta Onyx, per tal de reparar la nau, els tres rangers seran capturats per l'SPD, la Patrulla Espacial Delta, seguint les indicacions d'en Zordon. Però juntament a mb ells tres, també és capturada una jove Astronema, qui odia profundament tot Power Ranger vivent. Per tal d'alliberar-la, també hi haurà el seu mentor Ecliptor.

Així a pesar de les seves bones intencions, els Omega Rangers, és a dir, en Jason, en Zack i la Trini, han esdevingut enemics d'en Zordon, el seu antic mentor. En aquesta història no tot és blanc i negre, l'escala de grisos és molt important en cada un dels personatges.

Alliberats uns i altres i seguint cada grup el seu camí, els Omega Rangers segueixen el rastre dels empíreals que els conduirà al planeta Hartunia, on s'enfrontaran a un d'ells, intentant evitar l'extinció dels hartunians, però tot conclourà amb resultats ben nefastos i indesitjats. Els empíreals no es poden destruir així com així.  
 
Així continua l'altra part d'aquest nou arc argumental conegut com a Poder Il·limitat (Unlimited Power).

Al filo de la Oscuridad (Power Rangers Unlimited: Edge to Darkness)

Aquesta història d'un sol capítol se'ns presenta la qui un dia serà la malvada Rita Repulsa, però que encara és una nena petita i innocent acompanyada de la seva mare, Lady Fienna. Les dues perseguides per sequaços l'Espectre Fosc, seran protegides per aquell anomenat Phantom Ranger, aprofundint també en aquest personatge, qui coneixem a Power Rangers Turbo.


Cada capítol, al principi té la seva portada oficial, les quals són de Matteo Scalera, amb assistència de Moreno Dinisio, i la d'Al filo de la Oscuridad és de Dan Mora. Al final del volum també hi tenim una galeria de portades, sent els seus autors els següents: Daniele di Niculoo amb color de Walter Baiamonte, Goñi Montes i Peach Momoko. I com a portades alternatives d'Al filo de la Oscurdad en tenim quatre de Vicenzo Riccardi, Derrick Chew, Junggeun Yoon, i Ken Lashley amb color de Juan Fernandez. Per acabar, tenim dissenys dels següents personatges: Ecliptor i Astronema per Dan Mora, Fienna per Eleonora Carlini, i Phantom Ranger per Simone Ragazzoni.

Havent-se publicat els dos primers volums de Mighty Morphin i Power Rangers, el maig es va publicar el segon entrecreuament entre Mighty Morphin Power Ranbers i Tortugas Ninja, i des del passat 13 de juny tenim a la venda el tercer volum de Mighy Morphin.


dissabte, 15 de juny del 2024

El que més m'agrada són els monstres. Primera part

Títol: El que més m'agrada són els monstres. Primera part
Títol original: My favorite thing is monsters, vol. 1
Autors: Emil Ferris
Traducció per: Montse Meneses
Publicat per: Editorial Finestres, abril de 2024
Format: Rústica - 20,5 x 26,5 cm - 416 pàgines - B/N i Color
Preu: 40 €





El juliol de l'any passat, Editorial Finestres ens va sorprendre amb l'anunci de la publicació per aquest any 2024 de My favorite thing is monsters de l'autora estatunidenca Emil Ferris.

Així aprofitant el llançament del seu segon volum en anglès enguany, Finestres ha publicat aquest passat abril els dos volums de l'obra que coneixem en català com a El que més m'agrada són els monstres.

La Karen Reyes és una nena de 10 anys que viu a la ciutat de Chicago (Illinois, EUA) de finals dels anys 60 del segle XX. És una apassionada del món dels monstres, i gran lectora de les revistes d'aquesta temàtica que es publicaven llavors. Tant és la seva passió que ella mateixa es representa com una nena-llop al seu diari, en el qual relata el seu dia a dia, el qual destaca per les seves excel·lents il·lustracions. Però aquell aparent normal dia a dia en aquella Chicago, es trasbalsa quan té lloc l’assassinat de la seva enigmàtica i estimada veïna, Anka Silverberg, i per tant el diari serà el mitjà en el qual relatarà la investigació que tal com sabrà a mesura que s'endinsi en la investigació, fou una supervivent de l'Holocaust.

A mesura que la Karen aprofundeix en aquest cas, s'anirà creuant amb tots aquells que l’envolten: en primer lloc, la seva mare Marvela, el pal de paller de casa i el seu germà Deeze; i, per altra banda, els veïns del bloc on resideix, com en  Sam Silverberg, l'espòs de l'Anka; en Jack Gronan, propietari de l’edifici, i la seva dona Sylvia; i afegint-hi també part dels seus amics i companys de classe, alguns d'ells força peculiars. 

Així doncs, a través de totes aquestes trobades, no només ens endinsarem en l'assassinat de l'Anka, permetent-nos la investigació aprofundir en el seu passat fosc, dur i trist a l'Alemanya nazi, sinó que també coneixerem la realitat social de Chicago de llavors, i quan la malaltia afecti la seva mare, secrets ben enterrats en el si de la seva família, es veuran alliberats.

L'obra doncs ens mostra dues menes de monstres, aquells imaginaris que la Karen voldria ser, i aquells reals que surten que emergeixen de l'interior dels humans, tal com veurem.
 
Aquesta magnífica obra retrata no només la història de certs veïns de Chicago, sinó també, la història de part de la humanitat. El passat que se'ns mostra, es barreja amb el seu present, tot creant una lectura que es mereix el seu temps, ja no només pel que s'explica, sinó per les magnífiques il·lustracions que presenta. Cada pàgina és una obra d'art, i l'art també és protagonista en aquesta història. 

Aquesta novel·la gràfica ja no només és important i profunda pel que hi té lloc, si no en el context en la qual va ser elaborada, en el qual l'Emil Ferris es refeia d'una malaltia que el 2001 la va deixar paralitzada de cintura cap avall. El resultat és aquest primer volum d'El que més m'agrada són els monstres, fortament aclamat com havent rebut diferents guardons, entre els quals hi ha el Premi al Millor Còmic Internacional del Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2019.
 
Afortunadament, acabant la lectura d'aquest primer volum, per saber com continua, ja tenim a la nostra disposició el seu segon volum, esperant poder-m'hi endinsar tan aviat com es pugui.

El que més m'agrada són els monstres. Segona part, d'Emil Ferris.
Editorial Finestres, abril de 2024

diumenge, 2 de juny del 2024

Radiant vol. 1

Títol: Radiant vol. 1
Títol original: Radiant
Autora: Tony Valente
Traducció de: Mireia Porta Arnau
Publicat per: Editorial Base, abril de 2024
Format: Rústic amb sobrecobertes - 11,5 x 18 cm - 176 pàg. - B/N i Color
Preu: 9,40 €








Tal com vam saber el juliol de l'any passat per fonts alienes, es va anunciar que Editorial Base afegiria al seu catàleg de còmic en català, el manga francès (manfra) Radiant de Tony Valente, publicat originalment per Ankana.

En un inici estava prevista la sortida dels dos primers volums el novembre de 2023, però es va ajornar mes rere mes, fins que van sortir a la llum l'abril d'enguany.

Base que compta amb un catàleg de còmic francobelga, entre els seus diversos títols tenim Els Barrufets o Marsupilami, de mica en mica l'ha anat ampliant amb títols més moderns com Els infants de la Resistència, Elles o l'acabada d'estrenar Emma i Caputxina. De producció catalana cal destacar la recuperació de Les aventures d'en Pere Vidal, havent tret el seu primer volum, o bé la publicació de Coratge, de la qual recentment han tret el segon i darrer volum.

Així doncs, amb la publicació de Radiant, es diversifiquen amb la publicació de manga, encara que sigui francès, per tant, europeu, tenint-lo no té res a envejar a qualsevol manga japonès. Tot i que és inevitable que relacionem manga amb el Japó, és inevitable que molts i molts autors d'altres racons del món s'hagin impregnat d'aquesta essència i en conseqüència des de fa força anys tinguem mangakes no japonesos. I en Tony Valente és un d'aquests. 

Radiant, com he dit al principi està sent publicada per l'editorial francesa Ankana, per tant, encara en curs, havent-se estrenat el juliol de 2013 i constant fins al moment de 18 volums.

És un manga que ha traspassat fronteres, sent el Japó el primer país estranger a publicar-s'hi, l'agost de 2015. També es publica en castellà, alemany, italià, anglès a diversos països anglòfons, i portuguès, primer al Brasil i des d'aquest any també a Portugal. Enguany també doncs ens ha arribat en català, esdevenint tota una sorpresa.

La història de Radiant s'emmarca en allò que considerem un típic shônen: un protagonista jove immers en una sèrie d'aventures amb un objectiu en ment, i amb els corresponents moments d'humor.

En Seth és un jove aprenent de bruixot que viu a la regió de Pompo Hills, acollit sota la tutela de l'Alma.  Com tots els bruixots del seu món, és un infectat, és a dir, és tot aquella persona que sobreviu després d'haver entrat en contacte amb els nèmesis, unes criatures que cauen del cel que contaminen i exterminen tots els qui entren en contacte. Molts moren, però aquells que sobreviuen, els anomenats infectats, patiran canvis siguin físics o psíquics. En el cas d'en Seth doncs li surten unes banyetes. Aquesta immunitat als nèmesis, fa que decideixi ser-ne un caçador. Però a més té un objectiu molt clar, i es recorre el món per trobar allò tan misteriós anomenat Radiant, el que es creu que és l'origen d'aquests monstres anomenats nèmesis.

Però per complir aquesta missió, deixarà la companyia de l'Alma, però no estarà tot sol gaire temps. Aviat farà equip amb dos bruixots més en Doc i la Mélie, començant a viure noves aventures a mesura que va millorant com a bruixot.

Però ser bruixot al seu món, està gens ben vist. Aquells que no ho són els consideren monstres, fins i tot pitjors, que els nèmesis, i a més estan  estrictament controlats per l'organització anomenada Inquisició, i a més en l'ús del Fantasia, o sigui la màgia, per realitzar els conjurs, en Seth a més té una particularitat que el posarà sota l'estricta vigilància de la Inquisició. Així doncs, aquest viatge cap al Radiant no serà pas un viatge de plaer.

Sobre la nostra edició, és rústica amb sobrecobertes i amb lectura oriental. Com s'aprecia per les cobertes, cada volum té el seu color particular, taronja en el primer i blau en el segon, i així s'espera en els següents volums. A més les primeres pàgines inicials són a tot color, i la primera a doble pàgina, ens mostra els personatges més rellevants del corresponent volum, així passa en aquests dos primers volums. Per tot això, l'edició té molta qualitat. 


De la traducció al català, sense desmerèixer la feina de la traductora, la Mireia Porta, ja que he observat que hi ha una bona riquesa lingüística, tant en paraules com en expressions, o fins i tot la manera de mostrar els parlars d'alguns dels personatges; de vegades certes frases i construccions grinyolen una mica, les quals s'haurien pogut escriure d'alguna altra manera i fossin més entenedores. És la meva percepció, però en general podem estar satisfets.
 
A més aquests dos primers volums, presenten material extra. Així en el primer volum, en Doc, un dels bruixots protagonistes ens explica i amplia diferents aspectes del món de Radiant, i en el segon s'hi ha publicat bruixots creats pels fans a partir de concursos que van tenir lloc al seu dia a França. Així i tot, des de l'Editorial Base animen els lectors de l'edició catalana a què enviïn els seus dissenys a radiant@editorialbase.com, i així els publicaran a les seves xarxes.

Curiosament, tota la bona feina que hi ha en aquests dos primers volums en l'aspecte físic, es contrasta amb la quasi nul·la difusió per part d'Editorial Base. Sort se n'ha tingut dels divulgadors i creadors de contingut els quals n'han fet ressò, com és el cas de ComiCat, del qual en sóc membre. Això sí, ha estat una bona estratègia el llançament simultani dels dos primers volums, que així et permet arrelar-te millor i a més profunditat en aquesta història. Cal mencionar que aquesta edició compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya tal com s'indica a la pàgina de crèdits.

Tenint uns quants volums per endavant, de moment si no hi ha res que ho impedeixi, s'espera la sortida dels volums 3 i 4 pel 17 de juny.