dimecres, 14 de març del 2012

Joc de trons (Cançó de gel i foc 1)

Títol: Joc de trons
Títol original: A game of thrones (1996)
Autor: George R. R. Martin
Publicat per: Alfaguara Juvenil, novembre 2011
Format: Rústica amb solapes, 15x23cm, 840 pàgines
Preu: 25€

Últims precedents literaris.
Ara feia molt temps, 3 o 4 anys, que no agafava un llibre de lectura i el llegia. Els darrers que em venen al cap foren Serrallonga de Rafael Vallbona, quan aquest va sortir a l'octubre del 2008, i El Perfum de Patrick Süskind, una edició de l'abril del 1987, el qual  voltava per casa i un dia em va cridar l'atenció i a llegir-lo, i per cert una gran obra. Aquests darrers anys d'absència literària, he omplert les hores de lectura amb el còmic, amb grans autors al darrere, com el recent traspassat Moebius o Hugo Pratt, i anant al País del Sol Naixent, mestres com Osamu Tezuka, Naoki Urasawa o el mateix Akira Toriyama. Sigui amb "dibuixos" o sense, els llibres van ocupant l'espai limitat de la meva habitació.

M'arriba la Cançó
Fins l'any passat desconeixia totalment l'existència de la saga literària Cançó de gel i foc (A Song of ice and fire) de George R. R. Martin, formada ara per ara de 5 llibres. Però llavors es va estrenar la seva adaptació televisiva a la televisió estatunidenca HBO sota el nom de Games of Thrones, i evidentment, com una taca d'oli tothom en va començar a parlar, diaris, revistes, internet, etc. Però tampoc hi vaig fer cas, fins que va sortir la següent noticia "Els llibres arribaran en CATALÀ".
Mai havia llegit cap saga literària, però si n'he vist adaptacions ja siguin televisives o pel·lícules. Posant un exemple El Senyor del Anells, on els llibres no els he tocat però si les pel·lícules, havent fet fins i tot una marató de casi 12 hores seguides. Però llavors com he remarcat, surt la noticia que Cançó de gel i foc sortiria en català, i havent llegit que era tant reeixida, tant bona, doncs pocs dies després d'haver sortit el primer llibre de la saga a la venta, vaig comprar Joc de trons.

Després de la lectura
Totalment desentrenat en la lectura de llibres, al principi em va costar agafar el ritme, havent-hi molts dies que ni el vaig tocar, i a més tenia còmics pendents i els vaig prioritzar, però un cop acabats aquests i tornant a reprendre la lectura de Joc de trons, i a mesura que l'anava llegint, les pàgines anaven passant, anava coneixent els personatges, les intrigues, les trames, les pàgines van anar volant, fins que ahir el vaig acabar. Impressionant, n'he gaudit molt.

Als Set Regnes, hi ha un tron molt cobejat, el Tron de Ferro. Aquest havia estat ocupat per la Casa Targaryen, però l'ultim rei, l'Aerys II i la seva família, varen ser morts, exceptuant els fills més petits, en Viserys i la Daenerys. En Robert Baratheon va esdevenir el nou rei. 
Ara però a l'inici de Joc de trons la Mà del Rei, Jon Arryn, mor, i el Rei demana a en Eddard Stark que sigui la nova Mà, acceptant-ho. Però tot una sèrie de circumstancies, intrigues, traïcions i morts, comportarà que s'inici la guerra entre la Casa Stark i la Casa Lannister, la família de la Reina Cersei, amb totes les conseqüències que comporta una guerra. 
A més a més els descendents de la família destronada, amb en Viserys Targaryen, al capdavant, farà el que sigui per recuperar el tron que li pertoca per dret.
Però hi ha un altre tercer focus rellevant. A Hivèrnia d'on són Senyors els Stark, al nord, hi ha el Mur, on més Enllà del Mur, s'hi amaguen forces desconegudes i amenaçadores que la Guàrdia de la Nit hi haurà de fer front.

Aquestes "quatre línies" són en realitat unes 800 pàgines, i en coneixerem els fets i tota una multitud de personatges a través de 8 personatges, els quals són:

  • Lord Eddard Stark. Senyor d'Hivèrnia, Guardià del Nord. L'home noble, honrat, i lleial al Rei i gran amic seu, però en la recerca sobre la mort de Jon Arryn, la Mà del Rei, veurà que tot es més fosc i negre del que segurament es pensava al principi. Al final del llibre, respecte l'Eddard, un acaba maleint un mocós de 13 anys.
  • Lady Catelyn Stark de la Casa Tully. Esposa d'Eddard Stark. Sense cap mena de dubte la dona d'esperit fort d'aquest llibre. 
  • Sansa Stark, filla de l'Eddard i la Catelyn. La nena bona, que no voldrà fer enfadar als seus pares o qui estigui al seu voltant, però tot i així ho acabarà passant molt malament.
  • Arya Stark, filla de l'Eddard i la Catelyn. Totalment diferent a la seva germana, ella és la rebel, res a veure amb les donzelles maques i educades d'una cort reial.
  • Bran Stark, fill de l'Eddard i la Catelyn. A aquest nen no agafar-li afecte és impossible, sobre tot des d'aquell "fet", però tot i així no s'ensorra i continuant endavant.
  • Jon Neu, fill de bastard d'Eddard Stark. La seva condició de bastard, bord li marcarà molt com també el fet de que ell no sap qui és la seva mare. Només dos personatges ho saben, i al final del llibre... bé, com no estigui escrit on el algun lloc amagat o aparegui en els següents llibres algú més que ho sàpiga el pobre Jon ho té fumut. Esdevé un germà negre de la Guàrdia de la Nit, igual que el seu oncle Benjen Stark.
  • Tyrion Lannister. Conegut com el Gnom. Un gran personatge, un supervivent autentic, sempre menyspreat per tothom pel fet de ser un nan, fins i tot per la seva família. Em quedo amb les converses que tenen ell i son pare, Lord Twyn Lannister, menyspreant-se mútuament.
  • Daenerys Targaryen. Primer la petita Daenerys però al final del llibre és la gran Daenerys. L'últim capítol és dedicat a ella, i gran és el final.

Entre tants personatges, sempre hi han aquells que et quedes, que t'agraden més, siguin bons o dolents. Per la banda dels Stark em quedo l'Arya, en Bran, en Jon i en Robb, el fill gran de l'Eddard i la Catelyn i hereu d'Hivèrnia. Dels Lannister, en Tyrion i el seu nebot, en Joffrey, hereu del Tron de Ferro. Al principi l'ignores però al final... ganes de saber molt més d'ell. I tampoc pot faltar la Daenerys. Per acabar mencionar també els llops fer dels Stark.   

L'edició en català:
Hi ha algun que altre error tipogràfic en el text, cosa que sempre es podrien evitar.
Ara bé sí dir que per mi hi ha dos punts negatius: Un és l'absència de mapes per guiar-te i situar-te al llarg de la lectura i l'altre és la manca d'un índex. Un publicació sense un índex va coixa.


I ara toca continuar Cançó de gel i foc amb Xoc de reis, el segon llibre, que des de la Nit de Reis que m'espera a la prestatgeria de l'habitació. 

1 comentari:

Emili Samper ha dit...

Me n’alegro que hagis entrat dins la Cançó de Gel i Foc! Ara ja no te’n podràs escapar! :D

Al segon volum sí que trobaràs els mapes. I a finals d’aquest mes surt a la venda el tercer volum en català (Tempesta d’espases).

L’hivern s’acosta!