divendres, 3 de maig del 2013

¿Dónde está el guionista?

Autors: Andrés Palomino (guionista) i Àlex Roca (dibuixant)
Publicat per: Dibbuks, abril 2013.
Format: Cartoné, 128 pàgines, Color
Preu: 16€

En l'esglaó més baix de la cadena tròfica televisiva i ha un tipus d'individu que es diu guionista. Guionista, oooh! Sí, el guionista és aquell que es menyspreat, que és ignorat, que és humiliat, però compte, són de vital importància. 

Sí, és l'esglaó més baix, però sense ells que serien els programes televisiu de la nit. Ja us ho dic, jo res? Que dirien els tan aclamats presentadors de programes televisius nocturs? Res. Que seria un edifici sense fonaments? Res. I tornant a les cadenes però les del món natural, que seria la mateixa Terra, sense l'existència de microorganismes? Res, seria un mont mort. Doncs ja ho veieu la importància vital que tenen els guionistes.

Aquesta importància ens l'han volgut mostrar dos grans artistes d'aquest món: el dibuixant, animador, il·lustrador i no sé que més Àlex Roca amb la companyia justament d'un entès en el tema, el guionista Andrés Palomino. Sí, lectors, han unit les seves forces crear un llibre de tires còmiques per mostrar-nos les peripècies de dos entranyables i simpàtics guionistes, que treballen per un maligne i desgrat  presentador de televisió. ¿Dónde está el guionista? a part de ser el crit en llengua castellana dels malignes presentadors o afins quan el programa no acaba de rutllar també és el nom d'aquest aclamat llibre, d'aquest best-seller.

¿Dónde está el guionista? abans de ser un llibre, era i encara és un webcòmic homònim. Justament el llibre recull les tires que hi han estat publicades més d'altres de noves. Tot combinat, malgrat que per si, algunes tires siguin per les seves pròpies característiques autoconclusives, hi veiem però un fil argumental, un fil temporal que flueix en tot el seu conjunt. Els protagonistes com ja he dit són guionistes, dos, en Kowalski (K-O-W-A-L-S-K-I) i l'Andy, que no és el del Lucas (Broma més que gastada, però la volia fer), que fan els guions pel programa "El Show de Midas", presentant pel malèfic Larry Midas. Tot i l'excelent feina dels dos xicots, mai i quan dic mai, el egocentric Midas els agrairà la feina que fa. Dit d'una altra manera i com he anat dient: En Midas no fora res sense els fonaments d'en Kowalski i l'Andy.  

Escrivit aquests línies, m'he preguntat: Això dels còmics amb dos autors és com els casaments. I tú per qui hi vens, pel nuvi o la nuvia? Per qui compres el còmic, pel guionista o pel dibuixant? Doncs si fins ara havia reivindicat el paper del guionista, ara toca i específicament pel meu cas reivindicar, el dibuixant. Sí senyor, m'he comprat el ¿DEEG? per la coneixença "comicatera, tentaclera i saloneracomiquera" amb l'Àlex Roca. I ara a través d'aquest matrimoni comicaire, he pogut fer coneixença amb l'Andrés. 

Com heu anat veient, és una obra totalment recomanable, on hom passarà bones estones amb humor i rialles. 

Kowalski, Andy, endavant i força, teniu tot el meu suport!!!