dimecres, 15 de maig del 2013

Babylon 5: Ni rendició, ni retirada (4a temporada)

Va ser l'any del foc… l'any de la destrucció… l'any que vam recuperar el que era nostre. Va ser l'any del renaixement… l'any d'una gran tristesa…l'any del dolor… i l'any de l'alegria. Era una nova era. Va ser la fi de la història. Va ser l'any que va canviar tot. És l'any 2261. I el lloc és la Babylon 5.

Aquest és el text de la careta d'inici de la quarta temporada de Babylon 5, i ens dóna a entendre que ens hi trobarem de tot. En el següent enllaç el podeu veure. 




En un principi aquesta havia de ser l'última temporada de la sèrie, i es per això que es s'hi tancaran els dos grans arcs argumentals: La Segona Guerra de les Ombres, i la Guerra Civil Terrestre. Al final però hi va haver una cinquena, però ja en parlarem quan toqui. Prepareu-vos per aquest trepidant any 2261.

Els primers episodis estaran reservat a la Segona Guerra de les Ombres principalment.  Recordem que acabàvem l'any 2260 amb la suposada mort d'en John Sheridan a Z'Ha'Dum i amb la captura d'en Michael Garibaldi per una nau de les Ombres.  Per la banda d'en John, sí que hi va morir o més ben dit es troba entre la vida i la mort. Allà s'hi trobarà en Lorien, un dels Primers, el qual el retornarà al vida però només per un temps determinat. Respecte en Garibaldi, serà localitzat en una altra nau, i en retornar a sí, veurem que té un comportament diferent al seu propi. Què li haurà passat durant el temps que ah estat capturat? Ja ho veurem. 

Amb en John altre cop a la Babylon 5 toca finalitzar la guerra, però ara els vorlon també s'hi involucraran destruint els planetes influenciats per les Ombres. La galàxia és com un pati d'escola, on els nens petits, lres races joves, estant sotmesos per 2 de més grans, vorlon i Ombres. Però en John i la Delenn al capdavant de les races joves els hi plantaran cara, amb el resultat que vorlon i ombres s'apartaran definitivament del camí de les races més joves. Paral·lelament al desenvolupament del conflicte, en Londo, en Vir i en G'Kar es troben a Centauri Primer. El narn hi és per que va ser capturat quan estava de viatge buscant en Garibaldi. El planeta és una base de les Ombres amb el vist-i-plau del boig de l'emperador Cartagia així és que en Londo, en Vir amb l'ajut en el moment adequat d'en G'Kar mataran l'emperador com també el Sr. Morden i així evitar que el planeta sigui destruït pels vorlon.

Emperador Cartagia

Amb la guerra acabada, en Michael Garibaldi sorprenentment deixa el seu lloc com a cap de seguretat i decideix treballar pel seu compte com un "proveïdor d'informació". Un dia comença a treballar per un tal William Edgars, un magnat de Mart, que està casat amb una antiga parella d'en Garibaldi. Mentre la relació entre en Garibali i l'Edgars es va fent més estreta, es torna cada vegada més agressiu amb en Sheridan i, finalment, abandona la Babylon 5.

William Edgars
A Minbari però també hi sorgeixen problemes. Una guerra civil esclata entre la casta guerrera i la religiosa. Per resoldre el conflicte, la Delenn se sotmet a un ritual on hi pot deixar la vida i que es pot veure per tot el planeta. En Neroon inesperadament la salva sacrificant-se ell dient que tot i haver nascut a la casta guerrera el seu cor es religiós. La guerra entre els minbari s'acaba establint de nou el consell gris format per 2 membres de la casta religiosa, amb 2 de la guerrera i 5 de la treballadora. 

Retornant al conflicte entre la Terra i Babylon 5, en Garibaldi traeix en Sheridan i ordena la seva captura i donat-lo a les forces d'en Clark. D'aquesta manera es guanya la confiança de l'Edgars i conèix els seus plans. En Garibaldi s'assabenta que l'Edgars ha creat un virus que és perillós només per als telèpates i del qual també en té la vacuna. Llavors inconscientment es troba amb en Bester el qual li explica els plans d'en William Edgars i per la seva banda, el psico-agent  li revela el que li va passar quan va ser segrestat per la nau de les Ombres a finals de l'any 2260. Al darrere de tot hi havia el Cos de Psico-experts, el qual el mateix Bester es va encarregar que reprogramessin en Garibaldi per proporcionar-li informació en el moment adequat. En Bester allibera en Garibaldi de la seva programació, i li permet recordar tot el que ha fet des de que va ser segrestat. Conseqüentment l'Edgars és assassinat pels psico-agents i la seva dona desapareix, però es reuneix amb en Garibaldi després del final de la Guerra Civil Terrestre. Ara en Garibaldi tot i la desconfiança i enuig  inicial del seus amics per motius obvis ajudarà els ajudarà a alliberar en Sheridan el qual es sotmès a tortura psíquica i física. Altre cop lliure, en John Sheridan retorna a la campanya per alliberar la Terra d'un règim totalitari del president Clark en una guerra curta però sagnant. Això culmina en el suïcidi de Clark i la restauració del govern democràtic. 

L'Aliança Terrestre acceptarà la plena independència de Mart i en John Sheridan dimiteix del seus càrrecs a  les Forces Terrestres per tal que així i hagi un armistici general a la tripulació de la Babylon 5. Ara bé, amb mediació de la Delenn,  la Lliga de Planetes No Alineats es dissol i reformant-se en l'Aliança Interestel·lar, amb en John Sheridan escollit com el seu  primer president i continuant amb el comandament dels Rangers, que han d'actuar com un equivalent galàctic de la pau de les Nacions Unides. Però la guerra ha comportat altres conseqüències una de molt dramàtica. Durant una de les batalles finals, la Susan Ivanova cau greument ferida, amb l'esperança de vida d'un pocs dies. En Marcus, enamorat de la Ivanova, farà el que sigui per salvar-la i troba el dispositiu de curació alienígena (apareix a la primera temporada per primer cop) que va ser utilitzat per reviure en Garibaldi a l'inici de la segona temporada, i l'utilitza per transferir la seva energia vital a l'Ivanova. El procés no es pot revertir. Perquè una persona per viure, l'altre ha de morir. La Susan davant d'aquest fet dramàtic, decideix abandonar la Babylon 5, i traslladada a un destructor, havent estat ascendida a Capitana de destructor per en John abans de la seva dimissió.
Per la altra banda el nou flamant president John Sheridan i la Delenn es casaran de camí cap a la Babylon 5, que provisionalment serà la seu de l'Aliança Interestel·lar fins que no s'acabi la seu permanent de Minbar.

La quarta temporada rep el nom de l'episodi 15 Ni rendició, ni retirada (No surrender, no retreat), moment en que davant de les últimes accions del president Clark, en John Sheridan decideix entrar en acció, i no aturar-se fins a fer-lo fora. 

Mencionar que l'últim episodi de la temporada es especial. En aquest observarem com es veu el llegat de la Babylon 5, dels seus protagonistes principals, com de la nova Aliança Interestel·lar, primer començant per una escena de principis de l'any 2262, després al cap de 100 any (2362), continuant pel cap de 500 anys (2762), al cap de 1000 anys (3262), i finalment al cap d'un milió d'anys, marc temporal en que es visualitzen les diferents escenes. 

La 5a i última temporada de Babylon 5 s'emmarca en l'any 2262. Els grans arcs argumental s'han tancat però ara veurem els primes passos de la nova Aliança Interestel·lar amb el president John Sheridan al capdavant. 

2 comentaris:

Taicho ha dit...

Fa relativament poc vaig tornar a reveure les temporades 3 i 4 de Babylon 5, per mi les millors.
És una llastima que cancel·lessin la serie en la quarta temporada i que Straczynski es veies forçat a comprimir el final de la Guerra de les Ombres i la Guerra Civil Terrestre (i la Guerra Civil Minbari) en una mateixa temporada.

Finalment al canviar de cadena almenys va poder seguir amb la cinquena temporada, però algo més descafeinada en quant a fets crucials.

Per altre banda cal remarcar que l'ultim episodi d'aquesta quarta temporada es va rodar a l'últim moment, i l'episodi que havia de ser l'ultim (si acabava la serie en aquesta temporada), es va emetre com l'últim de la cinquena i per això hi ha la presencia de personatges que van abandonar la serie i la no presència de nous.

He vist que a cada publicació de Babylon 5 has posat l'enllaç dels openings que vaig penjar a youtube, però no vaig caure en pujar les dues versions de la introducció de la segona temporada amb les dues caracteritzacions de la Delenn (Minbaria i hibrida). Ho he recordat al veure que has posat la versió anglesa. Aixi que també l'he pujat http://youtu.be/PFwshsgYXWs

No se si tens pensat veure les diferents pel·lícules de l'univers B5 i llegir els petits relats. Les pel·lícules n'hi ha sense rellevància, de interessants i algunes de molt importants, sobretot In The Beginning que completen la trama principal (sobretot la Guerra Terra-Minbar).

En fi, sento la parrafada, pero poques vegades trobo gent que li agradi la sèrie i l'hagin vist.

Llop Segarrenc ha dit...

Benvolgut Taicho

El tema de les temporades i finals ja ho llegit,La wiki és una bona font d'informació.

Respecte la Guerra de les Ombres s'hauria pogut donar joc amb la resta de primers, que apareixen i desapareixen com qui no vol la cosa. El desenvolupament em satisfà.

Ara bé la Guerra Terrestre, aquí si que hi podia haver molt de material. Molt més protagonisme de la resistència marciana. El retorn d'en Garibaldi molt més elaborat. I les batalles, em faltaven unes quantes.

I la Guerra Civil Minbari, que tu has mencionat remarcant-ho, també hauria pogut donar més, un desenvolupament molt llarg.

Però bé davant que si ara es cancela que si no que si no sé que, prou bé com ho van resoldre tot plegat.

Justament una dels episodis que més recordava era un relatat per dos de manteniment, el 4rt de la cinquena temporada. Però no recordava que fos en aquesta temporada. Justament l'he vist avui.

Ara quan acabi la sèrie, les pelis que trobi per la xarxa les miraré. Aprofundiré més en l'univers B5.

I molt agraït pel comentari.