dilluns, 8 d’agost del 2022

Bakuryû Sentai Abaranger

Després de mirar Ninpû Sentai Hurricaneger, durant l'estiu de 2021, seguidament em vaig posar a mirar Bakuryû Sentai Abaranger, acabant-la recentment, vista en versió original subtitulada en castellà.

Bakuryû Sentai Abaranger (爆竜戦隊アバレンジャー, Esquadró Explosaure Abaranger) és la vint-i-setena sèrie Super Sentai produïda per la Toei. Va ser emesa a la TV Asahi del 16 de febrer de 2003 al 8 de  febrer de 2004, amb un total de 50 episodis. El seu material va ser utilitzat per la sèrie Power Rangers Dino Thunder.


Compta amb dos films especials. La primera és Bakuryû Sentai Abaranger Deluxe: Abare summer is freezing cold, situada entre els episodis 21 i 22.
 
El segon és Bakuryû Sentai Abaranger vs Hurricaneger, l'entrecreuament amb la sèrie Super Sentai anterior, que el podem situar entre els episodis 40 i 41.

I quin és l'argument? 

Els científics creuen que fa 65.000.000 d'anys, un xoc d'un meteorit a la Terra va extingir els dinosaures, però en realitat, va dividir la Terra en dos universos paral·lels: la Dino Terra, allà on han sobreviscut els dinosaures i la nostra Terra, anomenada l'Altra Terra per la gent de la Dino Terra.  A llarg del temps, a la Dino Terra va aparèixer una espècies humanoides que podem anomenar Saurians (竜人, Ryûjin), i per altra banda els dinosaures van evolucionar en els éssers coneguts com Explosaures (爆竜, Bakuryû), i van entrar en guerra amb els Evolians, un éssers sorgits del meteorit.

Les dues Terres van restar separades fins que l'Asuka, un saurià de la Dino Terra, que coneixerem a com a Abare Black, l'abaranger negre, arriba a la nostra Terra a través d’un portal transdimensional. No obstant això, el segueixen els Evolians amb la seva nau espacial Anamolicarus i tres Explosaures sota el seu control. Mentre els Explosarures Tyrannosaurus, Ptreranodon i Triceratops ataquen Tòquio, una estranya crida s’envia a les persones que posseeixen Dino Guts, una força interior, que els permet d’obtenir el poder per domesticar els tres furiosos Explosaures. Juntament amb els tres companys Explosarures, aquestes tres persones esdevenen en Abarangers per protegir la seva Terra dels Evolians. 

A mesura que passin els temps, nous Explosarures aniran apareixen i també sorgirà una cinquena persona que esdevindrà l'Abaranger blanc, l'Abare Killer, que seguint les seves pròpies idees en un principi serà enemic dels quatre Abarangers defensors de la Terra.

Qui són els Abarangers i els seus Explosaures?

  • En Ryôga Hakua l'Aba Red. El seu company explosaure és el Tyrannosaurus.
  • En Yukito Sanjô és l'Abare Blue. El seu company explosaure és el Triceratops.
  • Na Ranru Itsuki és l'Abare Yellow. El seu company explosaure és el Pteranodon.
  • N'Asuka és l'Abare Black. El seu company explosaure és el Brachiosaurus. 
  • En Mikoto Nakadai és l'Abare Killer. El seu company explosaure és en TopGaler, un tupuxuara.





Els tres explosaures principals són el Tyrannosaurus, el Triceratops i el Pteranodon. Aquests tres es combinen donant lloc l'AbarenOh (アバレンオー) (Episodi 2).

 

 
Aquests tres explosaures i els que aniran apareixen resideixen dins del Brachiosaurus, i per tant en el moment que se'ls requereixin el gegant explosarure sortirà de la badia on descansa, i un cop a terra, els explosaures sortiran de dins seu.



A mesura que vagin apareixen nous explosaures, aquests es podran combinar amb l'AbarenOh.

Bachycelonagurus (Pachycephalosaure) - AbarenOh Nagurus - Episodi 9
(A l'episodi 7 apareix l'explosaure sent menut)



Dimenokodon (Dimetrodon) (Apareix a l'episodi 12) - AbarenOh Nokodon - Episodi 13


Stegoslidon (Stegosaure) - AbarenOh Slidon - Episodi 16



Parasarokkiru (Parasaurolophus) - AbarenOh Rokkiru - Episodi 19


Ankyloveilus (Ankylosaurus) - AbarenOh Veilus - Episodi 21



Fent un petit salt endarrere, a l'episodi 19, apareix per primer cop el TopGaler, l'explosaure de l'Abare Killer. Aquest explosaure, combinant-se amb l'Stegoslidon, que canvia de bàndol, forma el KillerOh (キラー王) (Episodi 20).


Fins aquí hem vist, els primers explosaures i les combinacions principals. Però evidentment n'hi ha d'altres que veurem tot seguit.

KillerOh Naugurus Nokodon - Episodi 23


AbarenOh Veilus Rokkiru - Episodi 26



Arribem a l'episodi 31, on l'Aba Red utilitzant una nova arma, l'Styriser i absorbint les energies de l'Abare Blue i l'Abare Yellow, es transforma en l'Abare Max.



L'Abare Max pilotarà un nou explosaure, l'Styracosaurus que va acompanyat del carruatge Dinocarry, que apareixeran a l'episodi 32. I a l'episodi 33, explosaure i carruatge es combinaran format el MaxOhJa (マックスオージャ). 




A l'episodi 37, el MaxOhJa es combinarà amb el Bachycelonagurus, el Dimenokodon, el Parasarokkiru i l'Ankyloveilus amb formant el MaxRyuOh.


A l'episodi 43 es forma el KillerOh es combina amb l'Ankyloveilus i el Parasarokkiru, tot formant el KillerOh Veilus Rokkiru
 

I a més en aquest mateix episodi també veurem la combinació entre el Tyrannosaurus, el Triceatops, el Pteranodon, el TopGaler i l'Stegoslidon, amb alguns elements del Dinocarry de l'Styracosaurus: l'OoAbarenoh, una forma superior al Killer AbarenOh, del film que comento més abaix. En la formació de l'atac també hi participa el Brachiosaurus,



Finalment tenim les dues produccions especials. La primera que ja he comentat és Bakuryû Sentai Abaranger Deluxe: Abare summer is freezing cold, que se situa entre els episodis 21 i 22. En aquest episodi apareixeran dos explosaures més: el Carnoryutus (Carnosaure) i el Chasmoshieldon (Chasmosaurus), que per allà on passen tot ho congelen. Els dos es combinen formant el BakurenOh (バクレンオー).




Per fer-hi front tots els explosaures s'uniran inclosos el TopGaler i l'Stegoslidon per pròpia decisió, i ves per on veurem una nova combinació entre alguns d'aquests, el Killer AbarenOh, l'AbarenOh unit al TopGaler i l'Stegoslidon, participant-hi també el Brachiosaurus en la formació de l'atac.



La segona és Bakuryû Sentai Abaranger vs Hurricaneger, l'entrecreuament amb la sèrie Super Sentai anterior, que podem situar entre els episodis 40 i 41, però agafat en pinces ja que hi ha certes incoherències, i és considera no canònica. En aquest cas, veurem l'Abarenoh absorbint els poders dels Hurricanegers i Gôraigers esdevé el Senpû Gôrai AbarenOh.




 
Evolian: És una raça de forma de vida malvada l'objectiu de la qual és atorgar al seu cap Dezmozorlya, un cos prou poderós com per assimilar tothom a la Terra a la seva ment rusc. A la imatge, d'esquerra a dreta: en Mikela, la Jeanne, la Lije, en Geilton i en Voffa.


 
És una sèrie que he gaudit, amb alguns moment força dramàtics, donant-li tocs adults a aquestes sèries encarades a un públic infantil. Certament el personatge i paper d'en Mikoto Nakadai, l'AbareKiller, un bon dolent de cap a peus, sense deixar de banda els altres protagonistes, cada un doncs amb un perfil ben marcat. Aquesta és la segona sèrie Super Sentai de dinosaures, sent la primera Kyôryu Sentai Zyuranger.

 
Ara tocarà endinsar-nos en el 28è Super Sentai, Tokusô Sentai Dekaranger, la primera sèrie de temàtica policial.
Fonts: Super Sentai (Anglès), Ranger Wiki (Anglès),  i Wikipedia Anglès i Castellà