diumenge, 15 de setembre del 2024

Salvat-Papasseit. L'esplendor davant l'abisme

Títol: Salvat-Papasseit. L'esplendor davant l'abisme
Autor: Agustín Comotto, i epíleg de Raquel Santanera
Publicat per: Editorial Comanegra, setembre de 2024
Format: Cartoné - 128 pàgines - 17 x 24 mm - Color
Preu: 25 €



 



Tothom és ignorant en alguna cosa o altra. És impossible saber de tot. És el meu cas amb la poesia. No és un dels gèneres literaris que m'hagi despertat cap mena d'atracció. Els meus contactes amb aquest món, s'han limitat quan m'ho he trobat en els moments que corresponguessin durant la meva vida estudiantil obligatòria, a les classes de català i castellà, i ara de memòria, recordo els típics exercicis de mètrica, amb les rimes assonants i consonants. No se'm va despertar la passió, analitzant els versos fent els deures.

Per tant, aquesta desconeixença o llunyania també implica no saber quins poetes reconeguts hi ha. O dit d'altra manera, segurament has llegit molts noms de poetes sense saber que ho eren, sense ubicar-los en l'espai i el temps.  Però arriba aquell dia que per curiositat et compres un llibre sobre un escriptor de cognoms units per un guió, i descobreixes que darrere d'aquell personatge hi ha tot un món, que t'ha omplert un petit buit.

És el cas d'aquest escriptor conegut com a Salvat-Papasseit, cognoms que no passen desapercebut, però, així i tot, tampoc el tenia situat.  I ara gràcies, a un llibre publicat per Comanegra, he pogut conèixer breument al poeta català Joan Salvat-Papasseit.

Salvat-Papasseit. L'esplendor davant l'abisme d'Agustín Comotto ha estat publicat dins la col·lecció Comanegra Còmics, per tant, pensant que era un còmic el vaig comprar per conèixer aquest poeta a través de vinyetes. Però ves per on, tot i l'aparició de bafarades, no ho és pas. Ens trobem amb una biografia magníficament il·lustrada, amb mostres de la poesia d'aquest tràfic autor. I ara hi he afegit l'adjectiu tràgic, ja que va tenir una vida dura des de la infància, però que va saber omplir amb llum i optimisme, malgrat que la mort se'l va emportar amb només trenta anys. Enguany se celebra el centenari de la seva mort, i aquest llibre és una bona manera d'introduir-nos-el i homenatjar-lo.

Joan-Salvat Papasseit va néixer a Barcelona un 16 de maig de 1894 i va morir un 7 d'agost de 1924. Fill d'una família poble, fou el port d'aquesta ciutat on va viure la seva infantesa, que tant va marcar la seva vida. Son pare que era mariner va morir en un traumàtic accident en el vaixell que treballava, quan només tenia set anys, i a causa d'això fou internat a l'Asil Naval, on a part de rebre una educació religiosa i patriòtica espanyola, segons es creu, fou en algun moment o altre que es va contagiar de la malaltia que l'acompanyaria la resta de la seva vida, la tuberculosi, fins que per culpa d'aquesta va morir prematurament. 

Però a pesar d'aquesta malaltia, Salvat-Papasseit va saber omplir-se d'optimisme, va acabar esdevenint un referent cultural i literari, i simpatitzant dels moviments anarquistes i socialistes, abraçant també el catalanisme que hi havia en aquella època, en la Barcelona i Catalunya d'aquelles primeres dècades del segle XX.

Es va rodejar de diversos intel·lectuals i d'artistes d'aquells temps,  com també de diversos burgesos, els quals a pesar de les diferents classes socials, van sufragar els moments més durs causats per la tuberculosi.

Però a través de la seva vida, també ens situarem en els fets històrics d'aquells anys convulsos, que ni ell ni d'altres artistes del moment ens van ser aliens, com la Setmana Tràgica o la Gran Guerra, esdeveniments que els van influir i així van plasmar en els seus escrits i obra literària en general. 

Conèixer algú, també és conèixer el seu entorn social i temporal en què va viure, i Agustín Comotto ha fet una gran feina, tot mostrant-nos el més important de la vida de Salvat-Papasseit, i tal com he dit  abans, acompanyat d'unes grans il·lustracions amb vida pròpia i amb exemples de la seva obra poètica.

Aquest llibre que barreja diferents gèneres literaris és el novè títol de la col·lecció Comanegra Còmics, que inclou d'obres de no-ficció, com aquesta mateixa, i d'altres que tracten temes d'actualitat com l'altra novetat de còmic d'aquest setembre que es publicarà aquests pròxims dies: L'altra frontera de Xevidom i Marc Sanyé, amb pròleg d'Òscar Camps, sent un testimoni gràfic de les migracions forçades d'avui en dia.

divendres, 13 de setembre del 2024

Gyo

Títol:
Gyo
Títol original: Gyo (ギョ)
Autor principal: Junji Ito
Traducció per: Lluís-Anton Baulenas
Publicat per: ECC Ediciones, juny de 2024.
Format: Flexibook amb sobrecobertes - 400 pàgines - 15 x 21,5 - B/N
Preu: 27 €








Al passat 41 Comic Barcelona de 2023, ECC Ediciones va mencionar l'interès de publicar manga en català, estrenant-se amb l'autor Junji Ito, i mencionant la seva obra Black Paradox, però aquesta no fou l'obra que van confirmar durant la seva presentació 
al 29 Manga Ediciones de 2023, sinó una altra d'aquest mestre del terror, sent Gyo, la qual ha estat novetat d'aquest passat juny.

Gyo és un manga de demografia seinen de terror publicat a la revista Big Comic Spirits de Shogakukuan, entre el 2001 i 2002, recopilant-se en dos volums. La nostra edició consta d'un volum integral en format kanzenban i en enquadernar en flexibook, una enquadernació a cavall entre tapa dura i tapa tova.

La Kaori i en Tadashi és una jove parella que estan de vacances a Okinawa. Tot va bé fins que una misteriosa i molt forta pudor apareix de cop i volta a la casa on s'estan, cosa que fa patir molt a la Kaori, sent-hi molt sensible. El més estrany de tot plegat és que aquesta mena de pudor estar relacionat amb un misteriós ésser que troben dins de casa, un estrany i esgarrifós peix amb potes.

Com bonament podent, aconsegueixen desfer-se'n i ben desesperats, tornen a Tòquio, on ben aviat s’adonaran que aquella estranya trobada només era l'inici del pitjor malson de les seves vides.  El peix fètid amb potes els ha seguit, i no ha vingut sol. La parella i tot el Japó es veuran eclipsats per una amenaça fètida, que sembla que té els orígens en un passat no gaire llunyà i relacionada amb la família d'en Tadashi.

Tal com la parella protagonista que de cop i volta es trobaran en un malson esgarrifós, en el meu cas també és la primera vegada que m'endinso en el manga de terror, un horror que es viurà a la flor de pell dins de l'obra, però que els lectors també s'hi impregnaran a mesura que es vagin endinsant que aquesta història esgarrifosa, molt ben narrat i amb un magnífic detall en el dibuix.

El disseny la sobrecoberta de la nostra edició respecta prou bé el disseny dels volums originals japonesos. Així la nostra portada hi tenim la il·lustració del volum 1 japonès, i a la contraportada hi tenim la il·lustració del volum 2 japonès. Il·lustracions que trobem completes a les guardes del llibre. A més també s'hi inclou al final dues historietes extres, La tragèdia del pilar principal i El misteri de la falla d'Amigara, la segona més llarga que la primera, però igualment les dues amb el seu to terrorífic.



  

Com a únic punt negatiu que hi he trobat, és que s'ha escrit "bacteri" en femení, "bactèria", incorrecte en català, i malauradament aquest terme surt moltes vegades. Estranyament ha sobreviscut a la correcció.

A pesar d'això últim, ens trobem amb una excel·lent obra, en tot el seu conjunt, per estrenar-se amb el manga en català, coneixent també un autor desconegut fins ara per a mi, en Junji Ito, del qual n'espero noves obres en la nostra llengua.

dimarts, 10 de setembre del 2024

L'abisme de l'oblit

Títol original: El abismo del olvido
Autors: Paco Roca (guió i dibuix) i Rodrigo Terrasa (guió)
Traducció de: Tina Vallès
Publicat per: Astiberri Ediciones, agost de 2024
Format: Cartoné - 136 pàgines - 24 x 17 cm - Color
Preu: 25 €


En les guerres, hi ha tota mena de morts, les dels soldats a les batalles i la de les civils en les circumstàncies que s'esdevinguin, són aquelles principals que formen part dels conflictes bèl·lic siguin  entre països o bé en les guerres civils dins d'un mateix país. Però les guerres civils, també són l'excusa perfecta per actuar impunement i per fer mal i destrossar els teus veïns, ja no només per què pensen o formen part de la ideologia contrària a la teva sinó també molt sovint per històries passades, per antigues confrontacions o rivalitats que venen de lluny, però que d'alguna manera o altra han perdurat fins aquell present, el del conflicte.

I això és el que va succeir, durant la Guerra Civil espanyola, no només es van enfrontar dues grans ideologies, sinó també fou un conflicte entre veïns, amb les corresponents morts i víctimes. Però amb el final de la guerra, amb la victòria del franquisme, i ja en "temps de pau", es va entrar en una fase de depuració i repressió envers aquells que havien perdut la guerra, hi haguessin participat activament o simplement només n'haguessin estat simpatitzants. I aquesta situació també va ser profitosa per aquells que es volien desfer per sempre d'aquell veí.

Qualsevol acusació falsa, servia per empresonar i afusellar a qualsevol, i per eliminar de soca-rel la dignitat i humanitat de tots aquells represaliats injustament, els quals acabaren enterrats en fosses comunes, l'un sobre l'altre, sense cap mena d'identificació.

Aquests assassinats per la repressió franquista foren víctimes, però també ho foren les seves mares, les seves dones, els seus fills i filles, i altres familiars, i és que majoritàriament foren homes els morts. I totes elles, es van veure obligats a sobreviure en silenci, amb un buit que ningú els tornaria.

Quaranta anys després, el retorn de la democràcia, ni amb el pas dels anys, res va canviar. Com es diu, tot va quedar ben lligat, i remoure el passat, era quelcom impensable. O més ben dit, de retornar la dignitat dels morts del bàndol republicà fora impossible, no pas pels del bàndol franquista que d'homenatges n'hi va haver durant la dictadura com també durant la democràcia, avantatges de ser els vencedors. 

Però amb la Llei de Memòria Històrica del Govern Zapatero el 2007, hi va haver una mica de llum per tots aquells familiars que volien recuperar les restes del seu familiars que estaven enterrats en fosses comunes. Així i tot, nou fou pas fàcil, hi va haver una forta oposició, per tal com he dit que no s'ha de remoure el passat, fins i tot des de les mateixes administracions a pesar de la Llei. Aquells quatre anys abans de l'arribada del govern Rajoy, fou una cursa a contrarellotge, alguns ho van aconseguir, d'altres no. I cada any que passa, poder identificar les víctimes, i retornar-los als seus familiars, es va complicant més.

Aquest és el cas que se'ns explica a L'abisme de l'oblit, una història d'una filla, la Pepica Celda, ara ja de vuitanta anys, que amb només vuit li van assassinar el seu pare, en José Celda, en els primers temps de la dictadura franquista, i que ara simplement en vol recuperar les restes i retornar el qui fou el seu pare la dignitat i humanitat que li van robar.

Però paral·lelament a aquesta història, però estretament lligada, hi tenim la història d'en Leoncio Badía, que es va salvar de la mort, però fou obligat a fer d'enterramorts de tots aquells que eren afusellats injustament dia rere dia. No obstant això, en Leoncio, malgrat les circumstàncies, fou algú amb cor, i va fer tot el possible per enterrar al màxim de gent possible amb dignitat.

L'escenari d'aquesta història és el cementeri de Paterna, a l'hora de València, on hi ha 135 fosses comunes. Al seu voltant, hi foren assassinades més de 2.200 persones provinents de tot el territori espanyol. És el lloc on hi ha va haver més execucions un cop acabada la guerra civil.

Aquesta magnífica història de memòria històrica, amb una forta i dura càrrega emocional, de dignitat i humanitat, fou publicada originalment en castellà per Astiberri el desembre de 2023. Des de llavors n'he sentit a parlar molt i bé, i ara gràcies a l'edició en català, publicada aquest agost, l'he pogut conèixer de primera mà.

Al darrere d'aquesta obra colpidora, que no deixarà indiferent hi ha l'autor valencià Paco Roca, i el també valencià i periodista Rodrigo Terrasa, que des que en va conèixer el cas de la Pepica, i va creure que s'havia de divulgar en format còmic no va parar d'insistir a en Paco Roca, fins que finalment es van alinear els astres. És a l'epíleg que complementa aquesta novel·la gràfica, on en Rodrigo Terrasa ens explica com es va gestar.

L'abisme de l'oblit, malauradament un títol massa encertat, ha de ser tot el contrari, una manera per recordar i dignificar tots aquells que han pogut ser identificats, i ara descansen en pau segons els desitjos dels seus familiars, però també per tots aquells que tot al contrari, resten sota de capes de terra, en llocs totalment desconeguts, i que mai podran reposar amb respecte i humanitat.

divendres, 6 de setembre del 2024

Norma anuncia "Mujina into the deep": Arriba Inio Asano en català

Aquest migdia, Norma Editorial ha anunciat la seva segona llicència en català d'aquesta setmana, que ha resultat ser Mujina into the deep, d'Inio Asano, la seva darrera obra, però la primera que ens arribarà en la nostra llengua, estrenant-se el pròxim desembre.



Mujina into the deep és una sèrie oberta estrenada el març de 2023, a la revista Big Comic Superior de Shogakukan, que de moment consta de dos volums, protagonitzada per una adolescent que, amb la seva katana, imparteix la seva pròpia justícia.


Font: ComiCat, Norma

dimecres, 4 de setembre del 2024

Las Tortugas Ninja: El último Ronin II - Reevolución núm. 1: Cielo rojo mañanero

Títol originals: Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin II - Re-Evolution núm. 1: Red sky at dawn USA
Autors principals: Kevin Eastman i Tom Waltz (guió), Esau i Isaac Escorza, i Ben Bishop (dibuix), Luis Antonio Delgado (color), i Esau i Isaac Escorza (portada)
Traducció per: Guillermo Ruiz Carreras
Publicat per: ECC Ediciones, juliol de 2024.
Format: Grapa - 48 pàgines - Color
Preu: 5 €




 
Amb la finalització el passat març de Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Los años perdidos amb la publicació del darrer número, hom podria pensar que el pròxim que ECC Ediciones ens anunciara seria el seu corresponen volum recopilatori, però amb l'anunci a l'abril de les novetats del mes de juliol, ens van sorprendre amb la seva tercera mini-sèrie Las Tortugas Ninja: El último Ronin II - Reevolución amb la publicació del seu primer número titulat Cielo rojo mañanero (Red sky at dawn)

En la seva edició original d'IDW, el primer capítol es va publicar el passat març, i el segon, Playing God (Jugant a Déu), el passat juny. Com la resta de mini-sèries s'estima que tingui també 5 capítols.

Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Re-evolución compta amb Kevin Eastman i Tom Waltz com a guionistes, Esau i Isaac Escorza com a dibuixants, juntament amb la col·laboració de Ben Bishop en unes pàgines, i en Luis Antonio Delgado en el color.

A la mini-sèrie Los años perdidos, se'ns va explicar que va estar fent en Michelangelo entre la mort de la seva família i abans d'emprendre el camí de retorn a Nova York per l'enfrontament final contra el Clan del Peu. Paral·lelament, se'ns mostrava la segona generació de Tortugues Ninja, entrenades per la Casey Marie Jones, i com aquestes anaven creixent i millorant en l'art del ninjutsu.

Se'ns van presentar a l'epíleg d'El último Ronin, la mini-sèrie original, i ara després de quinze anys, ja són unes tortugues ninja adolescents com els seus predecessors. Aquesta nova generació està formada per la Moja, la Yi, i l'Odyn i l'Uno. Dues noies i dos nois, respectivament.

Els seus respectius noms també estan relacionats entre ells. Totes elles es diuen U (1) en diferents llengües. Segons l'ordre en què els he escrit abans són suahili, xinès, ucraïnès i italià, que són algunes de les llengües que es va trobar en Michelangelo al llarg dels seus viatges durant Los años perdidos.

Així havent passat més d'una dècada des que en Michelangelo, l'últim Ronin, va derrotar definitivament el Clan del Peu, la ciutat de Nova York es troba en un estat de decadència constant. Atur, gent que ha de viure al carrer, misèria en general, i amb les autoritats minimitzant-ho el màxim que poden. Un perfecte cultiu per tal que diverses bandes lluitin pel control econòmic i polític de la ciutat, amb el caos que això comporta, i el perill amb què han de conviure els bons ciutadans.

La Casey Marie com a líder de la resistència, que al seu dia va lluitar contra el Clan del Peu, fa el que pot contra aquestes diverses bandes, però de mica en mica es van quedant sense recursos i les seves forces es van limitant, mentre que els altres va creixent i fent-se més forts.
Així, finalment ha arribat l'hora que aquelles joves tortugues adolescents i també entremaliades, a qui ha educat i ha vist créixer, surtin de les ombres, i així intervinguin en la seva primera lluita contra aquells que només cerquen el caos. 

Ha arribat l'hora que
aquesta nova generació de Tortugues Ninja lluitin per restaurar la pau dels carrers de Nova York.

Al final del número, hi tenim quatre portades alternatives de Kevin Eastman, Ben Bishop (dues portades) i Freddie E. Williams II

Per acabar, poso el calendari de les obres de la franquícia que està publicant ECC; a partir de les que em queden per llegir ja publicades i les futures que arribaran pròximament: 

- Per part de la sèrie regular, el pròxim setembre, ens arribarà el volum 21.

- Per Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Reevolución, el segon número sortirà el setembre. A més a l'octubre reediten per tercera vegada el volum de la sèrie original. El juny va sortir la segona edició. 
 
Calendari de les sèries i amb portades confirmades, les que em manquen per llegir i les futures.


Setembre: Vol. 21 i El último Ronin II - Reevolución núm. 2

dilluns, 2 de setembre del 2024

Norma anuncia "Helena i el senyor Llop", el seu primer còmic taiwanès en català

Aquest migdia, Norma Editorial ha anunciat Helena i el senyor Llop, de BliSS, el seu primer còmic taiwanès (manhua) que publicarà en català el pròxim desembre d'enguany.




Helena i el senyor Llop (Helena yǔ dà yěláng xiānshēng (海倫娜與大野狼先生)), que consta de dos volums, ens arribarà en una edició d'un sol volum integral.

Aquesta obra ens parla de l’Helena, una nena que es refugia en la literatura per no pensar gaire en la seva vida. Tot canvia quan té l’oportunitat de conèixer el seu autor preferit. Els dos començaran una curiosa amistat que els ajudarà a viure el present

Però això no és tot, aquest mateix divendres anunciaran una segona llicència en català! Es tracta d'una nova sèrie
d'un autor molt conegut!



Font: Norma, ComiCat

Universo Power Rangers

Títol: Universo Power Rangers
Títols originals: Power Rangers Universe #1-6
Autors: Guió: Nicole Andelfinger. Dibuix: Simone Ragazzoni. Color: Mattia Iacono. Portada de Songmuang Chuaynukoon.
Traducció per: Ariel Abinati
Publicat per: Moztros, juliol de 2024
Format: Rústic - 17 x 26 - 160 pàgines -  Color
Preu: 17,50 €



 
 
 
En plena publicació de la segona fase dels còmics de Power Rangers, aquest passat juliol, Moztros va publicar un volum únic de la franquícia que expandeix el seu univers, que justament es titula Universo Power Rangers (Power Rangers Universe), consta de 6 capítols, publicats entre el desembre de 2021 i el maig de 2022.

En aquesta història ens remuntem als orígens de les primeres connexions entre aquells que anomenem rangers i la coneguda Xarxa de Metamorfosis. Així doncs, es posa la primera pedra de tot el que vindrà després, i que les sèries de còmic que hem anat veient han expandit allò que vam veure a les corresponents sèries de televisió. En certa manera podria ser el còmic número 0.

En un passat remot, quan una misteriosa força enemiga arriba al seu planeta, uns joves obtindran uns estranys poders per poder-hi enfrontar-se. Aquests poders provenen de diferents punts de l'espai-temps, i els podran utilitzar gràcies a l'aparició d'un misteriós individu conegut com a Morfonauta, un individu que prové d'un passat llunyà i que té una forta connexió amb la Xarxa de Metamorfosis.

Però aquests poders són inestables, i hauran de cercar la manera d'estabilitzar-los, no només per lluitar contra les forces enemigues sinó també per salvar-se a si mateixos, ja l'ús inadequat els hi podria comportar la mateixa mort. Així, quan ho aconsegueixen esdevenen el que es coneixerà com a Squadron Rangers, comptant amb uns nous poders que els canviarà per sempre com també el seu planeta. 

Aquesta història de Boom! Studios, dóna explicació a dos elements de la franquícia.  Per una banda, explora els orígens de l'anomenat Phantom Ranger i les seves connexions amb la Xarxa de Metamorfosis.

I, per altra banda, adapta els vestits dels cinc rangers principals de la sèrie Super Sentai Gosei Sentai Dairanger, creant també nou Black Ranger original, donant lloc als sis Squadron Rangers d'aquesta història. Recordem que aquests vestits es van ometre a l'adaptació de la segona temporada de la sèrie Mighty Morphin Power Rangers (només es va usar el vestit del Kibaranger adaptat a Mighty Morphin White Ranger) i anys més tard, es van utilitzar mitjançant imatges de la sèrie Kaizoku Sentai Gokaiger a Power Rangers Super Megaforce com un dels "Nous Poders" dels Rangers.
 
Aquest volum a diferència de la resta dels publicats de Power Rangers ha estat publicat en tapa tova, ja què en no formar part de la continuïtat, es vol així els possibles lectors s'apropin a aquesta obra. 

Com sempre cada capítol, al principi i al final, té la seva portada oficial i alternativa; sent les primeres de Dan Mora, i les segones de Goñi Montes.  A més, al final del volum també hi tenim una galeria de portades, sent els seus autors els següents: Karen S. Darboe, Guillaume Martinez, Simone Ragazzoni, Kath Lobo, Ivan Tao, Raul Allen, Songmuang Chuaynukoon, Helena Masellis, Michael Ivan i Nicholas Draper-Ivey.

Després de la publicació d'aquest volum únic Universo Power Rangers, com a novetat de setembre, arribarà el tercer volum de Power Rangers.