divendres, 13 de setembre del 2024

Gyo

Títol:
Gyo
Títol original: Gyo (ギョ)
Autor principal: Junji Ito
Traducció per: Lluís-Anton Baulenas
Publicat per: ECC Ediciones, juny de 2024.
Format: Flexibook amb sobrecobertes - 400 pàgines - 15 x 21,5 - B/N
Preu: 27 €








Al passat 41 Comic Barcelona de 2023, ECC Ediciones va mencionar l'interès de publicar manga en català, estrenant-se amb l'autor Junji Ito, i mencionant la seva obra Black Paradox, però aquesta no fou l'obra que van confirmar durant la seva presentació 
al 29 Manga Ediciones de 2023, sinó una altra d'aquest mestre del terror, sent Gyo, la qual ha estat novetat d'aquest passat juny.

Gyo és un manga de demografia seinen de terror publicat a la revista Big Comic Spirits de Shogakukuan, entre el 2001 i 2002, recopilant-se en dos volums. La nostra edició consta d'un volum integral en format kanzenban i en enquadernar en flexibook, una enquadernació a cavall entre tapa dura i tapa tova.

La Kaori i en Tadashi és una jove parella que estan de vacances a Okinawa. Tot va bé fins que una misteriosa i molt forta pudor apareix de cop i volta a la casa on s'estan, cosa que fa patir molt a la Kaori, sent-hi molt sensible. El més estrany de tot plegat és que aquesta mena de pudor estar relacionat amb un misteriós ésser que troben dins de casa, un estrany i esgarrifós peix amb potes.

Com bonament podent, aconsegueixen desfer-se'n i ben desesperats, tornen a Tòquio, on ben aviat s’adonaran que aquella estranya trobada només era l'inici del pitjor malson de les seves vides.  El peix fètid amb potes els ha seguit, i no ha vingut sol. La parella i tot el Japó es veuran eclipsats per una amenaça fètida, que sembla que té els orígens en un passat no gaire llunyà i relacionada amb la família d'en Tadashi.

Tal com la parella protagonista que de cop i volta es trobaran en un malson esgarrifós, en el meu cas també és la primera vegada que m'endinso en el manga de terror, un horror que es viurà a la flor de pell dins de l'obra, però que els lectors també s'hi impregnaran a mesura que es vagin endinsant que aquesta història esgarrifosa, molt ben narrat i amb un magnífic detall en el dibuix.

El disseny la sobrecoberta de la nostra edició respecta prou bé el disseny dels volums originals japonesos. Així la nostra portada hi tenim la il·lustració del volum 1 japonès, i a la contraportada hi tenim la il·lustració del volum 2 japonès. Il·lustracions que trobem completes a les guardes del llibre. A més també s'hi inclou al final dues historietes extres, La tragèdia del pilar principal i El misteri de la falla d'Amigara, la segona més llarga que la primera, però igualment les dues amb el seu to terrorífic.



  

Com a únic punt negatiu que hi he trobat, és que s'ha escrit "bacteri" en femení, "bactèria", incorrecte en català, i malauradament aquest terme surt moltes vegades. Estranyament ha sobreviscut a la correcció.

A pesar d'això últim, ens trobem amb una excel·lent obra, en tot el seu conjunt, per estrenar-se amb el manga en català, coneixent també un autor desconegut fins ara per a mi, en Junji Ito, del qual n'espero noves obres en la nostra llengua.