dijous, 19 de setembre del 2024

La filla del mar

Títol: La filla del mar
Autors: Quim Noguero i Josemaría Casanovas, adaptant l'obra original d'Àngel Guimerà
Col·lecció: Còmic núm. 1
Publicat per: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, setembre de 2024
Format: Cartoné - 22,5 x 29,5 cm - 56 pàgs. - B/N i Color
Preu: 19,50 €







Àngel Guimerà fou un dels grans escriptor de la Renaixença. Com a dramaturg, té una llarga llista d'obres teatrals, però sempre hi ha aquelles que destaquen més o bé són més conegudes pel gran públic, i en el meu cas, en vull mencionar dues.

En primer lloc, tenim Mar i cel (1888), que especialment és coneguda per la seva adaptació en teatre musical per part de Dagoll Dagom, que aquest any, des del passat cap de setmana i fins al febrer de 2025, torna als teatres per quarta vegada.

I una altra de les seves obres conegudes i més representades és Terra baixa (1896). Per posar un exemple de la seva popularitat, aquesta obra fou l'escollida pel programa televisiu El Llop (2022), amb Àngel Llàcer al capdavant, en què se cercava actors no professional per crear una companyia i així representar-la. 

Així aquests grans clàssics sempre se'ls hi pot donar noves vides com en diferents adaptacions teatrals com també en altres formats ben diferents com és el còmic. Curiosament, Terra baixa ja fou adaptada al còmic per Hernán Migoya (guió) i Quim Bou (dibuix), publicat el setembre de 2011 per la desapareguda Glénat. I ara s'ha publicat l'adaptació d'una altra obra teatral d'Àngel Guimerà, La filla del mar (1900).

Aquesta, La filla del mar, ha estat adaptada mans de Quim Noguero al guió i Josemaría Casanovas al dibuix, publicada originalment a la revista Serra d'Or, en onze lliuraments mensuals, de l'abril de 2023 al març de 2024, i que ara la seva editorial, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, l'ha recopilat en format volum, sortint a la venda aquest setembre de 2024.

Tal com ens menciona, en Màrius Serra al proemi, La filla del mar completa una "trilogia" d'obres dramàtiques. La primera fou Maria Rosa (1894), on s'explorava la vida urbana, amb la mencionada Terra baixa es donava importància a la vida rural i muntanyenca, i aquesta tercera, La filla del mar, tenim com a rerefons principal la vida marítima. 

A La filla del mar, ens situem en un poble costaner català, de finals del segle XIX. Són tres els protagonistes que té l'obra, la Mariona, en Pere Màrtir i l'Àgata,

La Mariona, tal com se'ns mostrarà en diferents moments, és l'hereva dels béns del seu oncle. Té doncs una bona posició, però està enamorada d'algú no gaire ben vist: en Pere Màrtir, un indià que ha tornat havent fet fortuna, però que té fama de faldiller, i l'oncle de la jove no està gens content amb aquesta relació. I és en aquest context quan entra en joc l'Àgata, una noia que va arribar al poble sent molt petita per culpa d'un naufragi, i segons tots els indicis és d'origen musulmà. Llavors fou acollida per la família de la Mariona, convertint-se en una mena de germanastra.

A part dels tres protagonistes i del mencionat oncle, participen en aquesta història altra gent del poble, que contribuiran a la seva manera en el desenvolupament de la història i el seu desenllaç dramàtic.

Tot i haver passat més de cent anys, l'obra és ben vigent avui en dia pel que se'ns mostra: Una història d'amor dramàtica, en un context de diferència de classes i on la gent local es reticent a aquells que són diferents o han vingut de fora.

Un desconeix l'obra teatral original, però tal com diu Hernán Migoya a l'epíleg, que recordem que al seu dia va adaptar Terra baixa al còmic, Quim Noguero i Josemaría Casanovas han fet una meravella d'adaptació. Com a obra no perd l'essència de l'original, el mateix català utilitzat n'és un exemple, i alhora es permeten fer referències justament a les dues obres de Guimerà que he mencionat al principi de tot. Amb tan sols 24 pàgines, coneixerem una de les grans obres teatrals de Guimerà d'una manera àgil i actual, amb un gran treball al darrere per tal que així ho sigui. 

A part del proemi de l'escriptor Màrius Serra i l'epíleg del guionista Hernán Migoya, també hi ha un "making of" de Quim Noguero, amb el qual s'aprofundirà en l'obra i en la seva adaptació. 

La filla del mar és el primer títol amb què Publicacions de l'Abadia de Montserrat ha encertat aquesta col·lecció de còmic. La reedició de Gargots, de Cesc, és el segon títol publicat també aquest setembre.