dijous, 26 de setembre del 2024

La vida secreta dels arbres (Adaptació gràfica)

Títol: La vida secreta dels arbres
Títol original: Das geheime Leben der Bäume.
Traducció de:
Autors: Fred Bernard (guió) i Benjamin Flao (dibuix), adaptant l'obra original de Peter Wohlleben
Publicat per: Cossetània Edicions, setembre de 2024. 
Format: Cartoné - 248 pàgines - 21,5 x 29 cm - Color
Preu: 29,90 €



Aquest setembre, Cossetània Edicions ha publicat un còmic que parla sobre tot allò dels arbres que ens acostuma a passar desapercebut, tot allò que no en som conscients i normalment ignorem. Sobre aquest tema, tenint formació botànica, molts aspectes ja els coneixia, refrescant així l'aprés al seu dia o bé aprofundint en alguns temes en particular. 

Però aquest còmic en qüestió, té tot una història al darrere, ja que és l'adaptació gràfica un altra obra. I per això ens hem de remuntar el 2015 quan l'enginyer forestal Peter Wohlleben va publicar en alemany el llibre de no-ficció La vida secreta dels arbres, que ens va arribar en català, el 2020 per la mateixa  Cossetània Edicions, esdevenint tot un best-seller mundial, traduït a més quaranta llengües, i que en la nostra llengua ja va per la setena edició.  

El passat 2023 es va publicar la seva adaptació gràfica a càrrec de Fred Bernard  i Benjamin Flao, primer en francès i després en alemany, i ara, un any després també ens ha arribat en català. Estranyament, i cal dir-ho, no he trobat en lloc de qui és la traducció, ni a la corresponent pàgina de crèdits. Ho he preguntat a l'editorial per xarxes, però sense resultat.  En el cas del llibre original, la traducció és de na Lidia Álvarez Grifoll. 

Peter Wohlleben, autor de molts llibres sobre divulgació científica sobre ecologia i gestió forestal, es va fer reconegut mundialment La vida secreta dels arbres, en el qual va plasmar la seva experiència com a enginyer forestal i com a amant de la natura que sempre ha sigut, posant com a protagonismes els arbres, els vegetals més representatius dels boscos.

De manera molt ben explicada i atractiva, i fàcil d'entendre, ens endinsarem en la intimitat dels arbres, en allò que rarament som capaços d'observar, i que com a éssers vius, són molt rellevants ecològicament més enllà del que podem pensar, no només formen part de "fàbriques de fusta", tal com ell mateix diu, i tal com va viure laboralment.

Tenint al cap, els arbres dels boscos centreeuropeus que ell ha conegut, però si cal, també tindrem exemples d'altres parts del món, seguint les estacions de l'any, anirem coneixent els diversos aspectes com la seva biologia i fisiologia, com es relacionen entre ells, com es veuen afectats per les inclemències meteorològiques com al sequera, la pluja o el vent, o també com es defensen d'aquells que els volen perjudicar o bé quins aliats tenen.

Els arbres acostumen a formar part de boscos i, per tant, se'ns explicarà la seva importància que tenen en aquests, el paper que tenen en la formació i consolidació d'aquests, i especialment la part d'aquests que no acostumem a veure, però que és tan important i gran com són les seves capçaleres. Les seves arrels, doncs són essencials per la relació amb gran part dels éssers vius que formen part del subsol, on hi trobem la base de la xarxa tròfica i biomassa, però sense aquesta base no hi hauria tota la resta.  I estretament relacionades amb les arrels, hi tenim els fongs, que amb els seus micelis, estableixen una extensa xarxa de comunicació invisible als nostres ulls.

Tal com ell mateix autor ens diu, si tot just comencem a entendre tot el món social i comunicatiu del cetacis, que hem explotat i esclavitzat d'una manera o altra, entendre com realment viuen els arbres, encara ens és més complicat, ja no pel fet de ser com són, si no perquè el nostre temps cronològic és molt més curt que el d'ells, i això influeix molt la percepció que en tenim.

I tornant als boscos, i com a punt final, ens fa un defensa dels anomenats primaris, aquells que mai han estat alterats per l'ésser humà i amb alt grau de naturalitat i complexitat, i que amb el pas del temps, la seva presència al planeta s'ha vist reduïda per les nostres activitats. Que un bosc secundari, aquell que s'ha vist alterat per nosaltres, pugui esdevenir primari, no té lloc amb anys, sinó segles. Per tant, és essencial protegir el poc bosc primari que ens queda, com també protegir bosc secundari. La seva protecció o la seva gestió forestal, tal com també remarca, no és només important per a tots aquells éssers vius que hi viuen, sinó en el fons, també ho és per a nosaltres, per la humanitat, que com a ésser animal, de moltes maneres els necessitem per viure i sobreviure.

Aquests paràgrafs resumeixen molt el que més extensament ens mostra aquesta adaptació magníficament il·lustrada de La vida secreta dels arbres, obra que justament he conegut per aquesta adaptació. Com ja m'he trobat en altres casos, les adaptacions gràfiques donen una segona vida a l'obra original, fent-la arribar a nous públics.

Així doncs, amb un bon llenguatge, i tot i humanitzar-los un mica, per fer-ho més entenedor de cara els lectors i per sensibilitzar-los, els arbres són molt més que elements decoratius que segons el cas els hi canvia el color de les fulles segons l'estació. Tot al contrari, són éssers altament complexos, i aquesta adaptació gràfica ens ho mostrarà amb tot d'exemples i detalls.