diumenge, 15 de setembre del 2024

Salvat-Papasseit. L'esplendor davant l'abisme

Títol: Salvat-Papasseit. L'esplendor davant l'abisme
Autor: Agustín Comotto, i epíleg de Raquel Santanera
Publicat per: Editorial Comanegra, setembre de 2024
Format: Cartoné - 128 pàgines - 17 x 24 mm - Color
Preu: 25 €



 



Tothom és ignorant en alguna cosa o altra. És impossible saber de tot. És el meu cas amb la poesia. No és un dels gèneres literaris que m'hagi despertat cap mena d'atracció. Els meus contactes amb aquest món, s'han limitat quan m'ho he trobat en els moments que corresponguessin durant la meva vida estudiantil obligatòria, a les classes de català i castellà, i ara de memòria, recordo els típics exercicis de mètrica, amb les rimes assonants i consonants. No se'm va despertar la passió, analitzant els versos fent els deures.

Per tant, aquesta desconeixença o llunyania també implica no saber quins poetes reconeguts hi ha. O dit d'altra manera, segurament has llegit molts noms de poetes sense saber que ho eren, sense ubicar-los en l'espai i el temps.  Però arriba aquell dia que per curiositat et compres un llibre sobre un escriptor de cognoms units per un guió, i descobreixes que darrere d'aquell personatge hi ha tot un món, que t'ha omplert un petit buit.

És el cas d'aquest escriptor conegut com a Salvat-Papasseit, cognoms que no passen desapercebut, però, així i tot, tampoc el tenia situat.  I ara gràcies, a un llibre publicat per Comanegra, he pogut conèixer breument al poeta català Joan Salvat-Papasseit.

Salvat-Papasseit. L'esplendor davant l'abisme d'Agustín Comotto ha estat publicat dins la col·lecció Comanegra Còmics, per tant, pensant que era un còmic el vaig comprar per conèixer aquest poeta a través de vinyetes. Però ves per on, tot i l'aparició de bafarades, no ho és pas. Ens trobem amb una biografia magníficament il·lustrada, amb mostres de la poesia d'aquest tràfic autor. I ara hi he afegit l'adjectiu tràgic, ja que va tenir una vida dura des de la infància, però que va saber omplir amb llum i optimisme, malgrat que la mort se'l va emportar amb només trenta anys. Enguany se celebra el centenari de la seva mort, i aquest llibre és una bona manera d'introduir-nos-el i homenatjar-lo.

Joan-Salvat Papasseit va néixer a Barcelona un 16 de maig de 1894 i va morir un 7 d'agost de 1924. Fill d'una família poble, fou el port d'aquesta ciutat on va viure la seva infantesa, que tant va marcar la seva vida. Son pare que era mariner va morir en un traumàtic accident en el vaixell que treballava, quan només tenia set anys, i a causa d'això fou internat a l'Asil Naval, on a part de rebre una educació religiosa i patriòtica espanyola, segons es creu, fou en algun moment o altre que es va contagiar de la malaltia que l'acompanyaria la resta de la seva vida, la tuberculosi, fins que per culpa d'aquesta va morir prematurament. 

Però a pesar d'aquesta malaltia, Salvat-Papasseit va saber omplir-se d'optimisme, va acabar esdevenint un referent cultural i literari, i simpatitzant dels moviments anarquistes i socialistes, abraçant també el catalanisme que hi havia en aquella època, en la Barcelona i Catalunya d'aquelles primeres dècades del segle XX.

Es va rodejar de diversos intel·lectuals i d'artistes d'aquells temps,  com també de diversos burgesos, els quals a pesar de les diferents classes socials, van sufragar els moments més durs causats per la tuberculosi.

Però a través de la seva vida, també ens situarem en els fets històrics d'aquells anys convulsos, que ni ell ni d'altres artistes del moment ens van ser aliens, com la Setmana Tràgica o la Gran Guerra, esdeveniments que els van influir i així van plasmar en els seus escrits i obra literària en general. 

Conèixer algú, també és conèixer el seu entorn social i temporal en què va viure, i Agustín Comotto ha fet una gran feina, tot mostrant-nos el més important de la vida de Salvat-Papasseit, i tal com he dit  abans, acompanyat d'unes grans il·lustracions amb vida pròpia i amb exemples de la seva obra poètica.

Aquest llibre que barreja diferents gèneres literaris és el novè títol de la col·lecció Comanegra Còmics, que inclou d'obres de no-ficció, com aquesta mateixa, i d'altres que tracten temes d'actualitat com l'altra novetat de còmic d'aquest setembre que es publicarà aquests pròxims dies: L'altra frontera de Xevidom i Marc Sanyé, amb pròleg d'Òscar Camps, sent un testimoni gràfic de les migracions forçades d'avui en dia.