dissabte, 19 de maig de 2012

Persèpolis (Edició de butxaca)

Títol Original: Persepolis
Autora:  Marjane Satrapi
Publicat per: Norma Editorial, maig 2012
Format: Rústic amb solapes, 368 pàgines, B/N
Preu: 17€

Persèpolis és una obra autobiografia en format novel·la gràfica de Marjane Satrapi, nascuda l'any 1969 a Teheran.
Originalment fou publicada en 4 toms, del 2000 al 2003, un per any. L'any 2006, Norma Editorial va publicar volum integral en català recopilant els 4 toms originals, i enguany, aquest maig del 2012 n'ha publicat l'edició de butxaca.

A Persèpolis, Marjane Satrapi no només ens explica la seva vida i la de la seva família i coneguts, si no també la del seu país, l'Iran.
El que inicialment fora una revolució d'esquerres, que va enderrocar el xa, el rei, va acabar esdevenint una revolució fonamentalista religiosa instaurant un règim islàmic, afectant la vida social dels iranians, i especialment en les dones. I a part de la revolució, l'Iran també va tenir una guerra contra el veí Iraq, agreujant doncs la situació dels iranians, fent que molts emigressin cap a altres països, comportant que la pròpia Marjane sent una jova adolescent hagués de viatjar a Viena, Àustria, on va cursar els estudis secundaris fins que un cop ja adulta, va tornar a l'Iran, per passar-hi uns anys més, en que va cursar estudis universitaris i finalment en va marxar definitivament i establir-se a França.

Una història explicada amb humor i amb sentit crític, la qual ha estat multi-premiada i adaptada al cinema l'any 2007.


2 comentaris:

Moroboshi ha dit...

Tinc l'edició antiga en català i en veure que en treien una altra, la de tapa dura, em va pujar la mosca al nas. Quines són les diferències entre l'edició antiga i la de tapa dura (ara butxaca)?

És que a més em van comentar, des de l'empresa que el va traduir, que la primera edició tenia problemes greus amb el to de la traducció. :S

Llop Segarrenc ha dit...

La nova edició de butxaca és de tapa tova.

Suposo que les diferencies simplement són la mida i el tema de les tapes.

En quan a traducció aquí ni idea.

Pots mirar de comparar les dues edicions i decidir el què.