dimecres, 2 de maig del 2012

Tempesta d'espases (Cançó de gel i foc 3)

Títol original: A storm of swords (2000)
Autor: George R. R. Martin
Publicat per: Alfaguara Juvenil, març 2012
Format: Rústica amb solapes, 15x23cm, 1152 pàgines
Preu: 29,95€

El dimarts 3 d'abril, just acabar Xoc de reis, em va arribar a les mans Tempesta d'espases, el tercer llibre de Cançó de gel i foc. Després d'un parell de dies de descans, el vaig començar el 6 d'abril, Divendres Sant,  acabant-lo aquest passat dilluns 30 d'abril al vespre. 


Situem-nos.
En Renly Baratheon va ser mort en unes estranyes circumstàncies, i el seu germà Stannis Baratheon ha estat derrotat a la batalla naval de l'Aigüesnegres, gràcies a l'aliança entre la Casa Lannister i la Casa Tyrell. 
Hivèrnia ha estat cremada, destruïda i el Nord està immers en el caos per culpa dels homes de les Illes de Ferro, en que en Balon Greyjoy s'ha proclamat Rei de les Illes i del Nord. La Casa Stark doncs està en declivi, tres dels fills Stark estan "oficialment" morts o desapareguts. En Robb es a les terres dels de Roca Casterly fent-hi la guerra i la Sansa encara presonera a Port Reial. 
A l'altra banda del Mar Estret, la Daenerys Targaryen prosseguirà el seu viatge cap a Westeros per un dia conquerir-lo.  
I Enllà del Mur en Jon Neu haurà de formar part del poble lliure, però mantenint-se lleial a la Guàrdia de la Nit i a més a més s'anirà formant la veritable amenaça que tard o d'hora haurà de fer front els dits Set Regnes de Westeros, els caminants blancs, els espectres, els Altres.

Els narradors de Tempesta d'espases.  
Tenim la baixa d'en Theon Greyjoy, presoner del Bastard d'en Roose Bolton, però se'ns afegeixen dos nous personatge al grup de narradors. Així doncs ara, amb els punts de vista de 10 personatges coneixerem els fets que passen a Westeros i a l'altra banda del mar Estret. 

- Amb la Catelyn a Aigüesvives, amb el seu pare a les portes de la mort, ens retrobarem amb en Robb que ha tornat de les terres de la Roca, i el qual ha tornat amb certs canvis personals, uns fets que faran trontollar una aliança molt important per les pretensions del Jove Llop ara que ha de reconquerir el Nord. 
- La Sansa continua presonera a Port Reial. Amb el seu primer capítol veurem que la seva estada a Port Reial està punt de finalitzar però un gir inesperat comportarà que s'hi hagi d'estar-hi més i molt incòmodament. 
- L'Arya havent fugit de Harrenhal junt amb en Gendrey i en Pastís Calent, viurà aventures per les terres dels rius, essent el seu objectiu arribar a Aigüesvives però en el transcurs del seu viatge es trobaran amb els bandolers de Lord Beric Dondarrion, el tan buscat per els Lannister. 
- En Bran, juntament amb en Hodor, la Meera i en Jojen Reed, i l'Estiu, està entestat en trobar aquest "corb de tres ulls" amb qui ha somiat tant. Això el portarà cap a viatjar en direcció al Mur. 
- En Tyrion va quedar molt malferit a la batalla naval de l'Aigüesnegres. Ara amb l'arribada de Lord Tywin a Port Reial, ha estat rellevat com a Mà de Rei, però no per això perdrà protagonisme.
- La Daenerys la tenim situada a les terres de l'altra banda del mar Estret, navegant per la Badia dels Esclaus del Mar de l'Estiu amb la intenció de crear un exercit amb el qual conquerir Westeros. 
- En Davos Seaworth va aconseguir sobreviure a la batalla de l'Aigüesnegres, i  abandonat, sol i fet pols a un illot de la badia, es recollit i retornat a Rocadrac on serà rebut com no s'esperava però tot i així sabrà sortir-se'n d'aquesta situació.
- En Jon Neu ara forma part forma del poble lliure d'en Mance Rayder, però intentant mantenint-se fidel de la Guàrdia de la Nit. Així doncs coneixerem el poderós exercit de salvatges que té intenció de derrocar el Mur.
- Amb en Jon amb els salvatges, serà amb en Samwell Tarly qui coneixerem tots els fets amb que es trobaran els germans jurats de la Guàrdia de la Nit comandats pel Lord Comandant Jeor Mormont, el Vell Ós. 
- I l'altre nou narrador és en Jaime Lannister, el qual ha "fugit" d'Aigüesvives acompanyat del seu cosí Ser Cleos Frey i la Brienne de Tarth. I el camí que l'ha de portar fins a Port Reial, com ja estem acostumats no serà de flors i violes. 

Després de la lectura.
Aquest llibre supera se'ns dubte els dos anteriors. George R. R. Martin ha donat girs que un no s'espera sobre tot cap a la segona meitat de llibre, i els últims capítols son sublims: els dedicats a l'Arya, en Jon, en Sam, la Sansa, en Tyrion, i l'Epíleg, sí aquest llibre en té. Brutal!

L'edició en català.
Tal com ja havia dit, l'absència d'índex serà normal en la nostra edició. I continua havent-hi algun que altre error tipogràfic. Els  mapes que porta el llibre són quatre: El Nord, el Sud, Enllà del Mur i El Mar de l'Estiu. I l'apèndix inclou els 5 reis i les seves corts, i les altres Cases majors i menors. 


I aquest 16 de maig doble llançament de Cançó de gel i foc: Festí de corbs i Dansa amb dracs, els llibres 4 i 5 respectivament de la saga a la venta, i així haurem atrapat l'edició original.